Kvinne drikker et glass med melk i en kantine.
Cathrine Horn Sommersten, klinisk ernæringsfysiolog i Byrådsavdeling for helse og omsorg, anbefaler at du får i deg to liter væske om dagen.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Mange seniorer drikker for lite: Slik får du i deg nok væske

Tørstfølelsen blir redusert når du blir eldre, men kroppens behov for væske er fremdeles like stort. Du bør derfor drikke cirka to liter hver dag.

Visste du at følelsen av å være tørst reduseres når du blir eldre? Selv om tørstefølelsen blir redusert i alderdommen, betyr ikke det at kroppens behov for væske går ned.   

– Væskebehovet forblir faktisk det samme i alderdommen som hos alle andre voksne (30 ml/kg kroppsvekt). Det er derfor anbefalt å drikke cirka to liter om dagen, sier Cathrine Horn Sommersten, klinisk ernæringsfysiolog i Byrådsavdeling for helse og omsorg.  

Skap gode rutiner 

Nok væske er viktig for å opprettholde kroppens normale funksjoner og bidrar til bedre fordøyelse. 

– Det smører leddene, regulerer kroppstemperaturen og det frakter viktige næringsstoffer og oksygen til cellene i kroppen. For lite væske i kroppen kan gi hodepine, svimmelhet og øke faren for forstoppelse, sier Sommersten.   

Siden alderdom svekker kroppens egne varsler om at du har for lite væske, er det viktig å skape gode rutiner for å få i deg nok drikke. 

Tips til å få i deg nok væske 

  • Ha drikke stående fremme, for eksempel i en drikkeflaske eller en vannkaraffel 
  • Velg vann som tørstedrikk. Tilsett gjerne isbiter, eller en appelsin- eller sitronskive hvis du synes vann er kjedelig. 
  • Drikk ofte, både til måltider og mellom måltidene. 
  • Drikk gjerne et glass vann for hver kopp kaffe. 
  • Drikk gjerne et glass melk hver dag. Melk bidrar til å øke inntaket av vitaminer og mineraler. 
  • Har du liten matlyst eller har gått ned i vekt, er det smart å velge drikke som gir deg kalorier. Da er det lurt å velge for eksempel helmelk, smoothie, sjokolademelk, saft og juice.
     

Les også: Ja takk til proteiner og D-vitaminer

TILBAKE TIL FORSIDEN SENIORGUIDE