Cathrine Sommersten spiser et rødt eple.
SPIS FARGERIKT: Cathrine Sommersten, klinisk ernæringsfysiolog, anbefaler at du spiser frukt og grønt med sterke farger til hvert eneste måltid.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Spis hele regnbuen

Frukt og grønnsaker i forskjellige farger gir kroppen ulike vitaminer og antioksidanter. Forsøk derfor å få i deg flere av regnbuens farger hver dag.

Grønnsaker, frukt og bær inneholder fiber, vitaminer og antioksidanter. 

– Til tross for at stadig flere blir mer oppmerksomme på å spise sunt og variert, er det likevel mange som ikke spiser den anbefalte mengden «5 om dagen». For å sikre at du får i deg nok av de ulike næringsstoffene som kroppen trenger, bør du spise frukt og grønt i alle regnbuens farger, sier Cathrine Horn Sommersten, klinisk ernæringsfysiolog i Bergen kommune. 

Beskytter kroppen din

Ernæringsfysiologen forklarer at antioksidanter bidrar til å beskytte kroppen din mot ulike sykdommer. Hun presiserer at fargerik mat er det beste for helsen din. 

– Fargene på maten din kan ha stor betydning. Det er mest antioksidanter i frukt og grønnsaker med de sterkeste fargene, sier Sommersten.

En knyttneve

Hver av porsjonene i «5 om dagen» bør være på størrelse med knyttneven din eller rundt 100 gram. Tre av porsjonene kan gjerne være grønnsaker, mens to kan være frukt og bær. 
– Det er viktig å sikre et variert inntak av ulike former for frukt, grønnsaker og bær. Da får du i deg et bredt spekter av næringsstoffene og antioksidantene som kroppen din trenger for å opprettholde en best mulig helse. Dette er bakgrunnen for at vi anbefaler å spise en regnbue om dagen, sier hun. 

Alle måltider 

Hun trekker frem tomat, paprika, avokado, salat, blåbær, kålrot, mango og plomme som eksempler på grønnsaker og frukt fra ulike farger i regnbuen som er godt for helsen din. 

– Prøv å gjøre grønnsaker, frukt og bær til en naturlig del av alle måltider. På brødskivene kan du gjerne ha alt fra paprika, agurk og tomat til avokado og salatblad. Til middagsmåltidet passer det godt med kokte, bakte eller stekte grønnsaker eller en salat i alle regnbuens farger. I tillegg kan det være godt med en porsjon med ulike bær, en fruktsalat, grønnsaker med dip eller en smoothie som mellommåltid i løpet av dagen, anbefaler Sommersten. 

TILBAKE TIL FORSIDE SENIORGUIDE