Egil Ludvigsen har GPS rundt halsen. Han står sammen med datteren Linda.
ALARM: Egil Ludvigsen stoler på at datteren Linda Ludvigsen hjelper ham om han trykker på alarmen han har rundt halsen.
Bilde: Nina Johnsen

– Glad for at jeg kan hente far hvis han går seg bort

Linda Ludvigsen er den første som blir varslet dersom faren ikke skulle finne veien hjem fra tur.

Egil Ludvigsen har vært en aktiv mann hele livet, og fortsatt går den spreke 82- åringen tur hver formiddag. Siden han lever med demens, har han siden 2020 ønsket at GPS-alarmen skal være hans faste følgesvenn.

– Gir trygghet

Linda og hennes bror er de første faren når om han trykker på alarmknappen han har rundt halsen. GPS-alarmen er utstyrt med høyttaler og mikrofon, slik at Linda får direkte kontakt med faren om han trenger hjelp.

– For oss gir det en stor trygghet at far har GPS. Vi synes også det er veldig fint at det er familien han når først om han blir forvirret eller ikke finner veien hjem. Det er godt å kunne bidra til å gjøre far trygg, sier Linda Ludvigsen.

Dersom Linda eller broren ikke svarer, blir Bergen kommunes døgnbemannede responssenter varslet og følger opp.

Følger med i app

Siden Egil Ludvigsen har GPS-alarm, kan Linda også følge med på hvor faren til enhver tid befinner seg gjennom en app på mobiltelefonen sin.

– Det har skjedd at far ikke har vært hjemme når hjemmesykepleien har kommet. Da har de kontaktet meg, og jeg har kunnet se i appen hvor han er. De gangen dette har skjedd, har han vært i nærheten av leiligheten sin, og på vei hjem, forteller Linda.

Foreløpig har det ikke vært nødvendig for Linda og broren å rykke ut for å hente faren. Han har trykket på alarmknappen en gang. Det var ved en feiltakelse, men Linda og faren fikk bekreftet at alarmen virker som den skal.

– GPS-alarmen gjør at far kan bo hjemme lengst mulig, slik både han og vi pårørende ønsker. Han kan også fortsette å gå på turene han er så glad i, uten at vi trenger å bekymre oss, ser Linda Ludvigsen.

Linda blir gjennom appen også varslet dersom GPS-alarmen er i ferd med å gå tom for strøm. Hun kan da minne faren om å lade. 

Hjelpemiddel du kan søke om

Egil Ludvigsen er også storfornøyd med GPS-en sin. 

– Alarmen gjør at jeg føler meg trygg på tur, så jeg forlater ikke leiligheten uten den. Jeg er glad for at jeg kan få tak i Linda eller min sønn ved å trykke på knappen, og stoler på at de kan hjelpe meg om nødvendig, sier han. 

GPS-alarm er et velferdsteknologisk hjelpemiddel, som du kan søke vurderingskontoret i kommunen om å bli tildelt. GPS er et godt hjelpemiddel dersom du ønsker å være fysisk aktiv, men ikke alltid finner veien hjem. Alarmen er også nyttig dersom du har funksjonssvikt, og vegrer deg for å være aktiv i frykt for å falle uten mulighet til å tilkalle hjelp. 

TILBAKE TIL FORSIDE SENIORGUIDE