Martha Eide (83) går tur på Fløyen med staver.
AKTIV SENIOR: Martha Eide (83) går gjerne på fjellet flere ganger i uken. – Det er viktig å trene, slik at jeg holder meg selv frisk og oppegående, sier hun.
Bilde: Endre Hovland

– Målet er å klare meg mest mulig på egen hånd

Martha Eide trener styrke og går fjellturer hver uke. I tillegg trimmer hun hodet på spanskkurs. – Det er viktig at jeg holder meg oppegående, slik at jeg mestrer alt i hverdagen, sier 83-åringen.

Martha Eide bor i Starefossen, og er ofte å se på Fløyen. 

– Det gir en behagelig følelse i kroppen når jeg går tur på fjellet, sier den spreke 83-åringen. 

Hun er også ukentlig på styrketrening i Vikinghallen. 

– Her trener vi bein, armer, rygg og egentlig hele kroppen. Det er viktig å trene styrke når vi blir eldre for å holde oss friske og raske. Treningen gir meg dessuten energi til å gå på tur etterpå, sier hun med smil. 

Staver gir stødighet

83-åringen går gjerne med staver når hun bestiger et av bergensfjellene. 

– Stavene holder meg oppreist og gir meg stødighet. Jeg kommer meg som regel fortere fremover når jeg bruker staver. Samtidig er jeg bevisst på å begrense bruken av dem. Jeg har behov for å føle på vekten i kroppen min, og sikre at jeg også får trent balansen, poengterer hun.

Eide trekker også frem at hun er medlem av Bergen og Hordaland Turlag.

– Det er en fin møteplass, og de har et tilbud til alle uavhengig av alder og fysisk form. Sammen med gode venner, har jeg opp igjennom årene gått mange turer i regi av turlaget, sier hun. 

Liker grammatikk

I tillegg til å holde kroppen vedlike med fysisk aktivitet, bruker Eide tid på å holde hjernen i gang. Tirsdager går hun på spanskkurs på høyere nivå. 

– Grammatikk er kjekt og interessant. Det hender likevel ofte at jeg kommer på hva jeg har sagt feil etter at setningen er fullført, sier hun med smil. 

Språkkunnskapene fra kurset bruker hun blant annet til å kommunisere med en venninne fra Murcia i Spania. 

– Vi skriver til hverandre jevnlig, og i sommer var jeg på besøk til henne i noen uker, forteller Eide. 

Anbefaler aktivitet

83-åringen, som er vokst opp på Nordnes, anbefaler både trening og språkkurs til andre seniorer. 

– Finn noe som du synes er kjekt, og gjerne en aktivitet du kan gjøre sammen med andre, sier hun. 

Den spreke seniorkvinnen snakket varmt om alle de ulike fritidstilbudene hun benytter seg av, og hun håper at hun kan inspirere andre til å bli med. 

– Vi må sørge for at både kopp og sinn får trim, slik at vi holder oss selv oppegående så lenge som mulig, sier Eide til slutt.

TILBAKE TIL FORSIDE SENIORGUIDE