Enhetsleder for Tolketjenesten Charles Lindberg tar imot Laksovprisen fra styret i Amalie Laksov Minnefond
Prisutdeling: På vegne av Tolketjenesten tok enhetsleder Charles Lindberg imot Laksovprisen fra styret i Amalie Laksov Minnefond
Bilde: Anne-Marit Presterud

Tolketjenesten i Bergen kommune er tildelt Laksovprisen 2022

Tolketjenesten mottar prisen for deres mangeårige innsats for å ivareta grunnleggende menneskerettigheter for flyktninger og andre fremmedspråklige i Bergen.

Prisen ble delt ut av Amalie Laksov Minnefond lørdag 26. november på Raftohuset, i etterkant av det årlige fakkeltoget til minne om jødene som ble arrestert og deportert fra Møhlenpris. 

Organisasjonen opplyser at tildelingen er en anerkjennelse av Tolketjenestens viktige arbeid i Norges nest største by og synliggjør den avgjørende innsatsen som utrettes av tolker over hele landet for å ivareta flyktninger og fremmedspråkliges grunnleggende menneskerettigheter og rettssikkerhet. 

– Det er først og fremst en enorm anerkjennelse å motta prisen. Den synliggjør tolker som en viktig premissleverandør for flyktninger og andre fremmedspråklige tjenestemottakere i Bergen kommune, sier enhetsleder for Tolketjenesten Charles Lindberg. 

Han legger samtidig til at det var stor begeistring blant stolte og rørte medarbeidere da pristildelingen ble kjent. Lindberg forteller videre at akutte kriser i verden, som krigen i Ukraina, gjør det utfordrende å tilpasse tjenestene til de som trenger dem.  

– Det at tolkekapasiteten i Norge i enkelte språk ikke samsvarer med det enorme behovet, er en reell utfordring. Dette er spesielt merkbart i ukrainsk og til dels russisk nå, forteller enhetslederen. 

Tolketjenesten i Bergen

Tolketjenesten ble opprettet i 1982 som den første kommunale tolketjenesten i landet og er nå en del av Etat for inkludering. Tjenesten har i dag over 50 ansatte, i tillegg til andre som engasjeres ved behov. 

I år forventer Tolketjenesten å levere 18 000 muntlige oppdrag, de fleste på arabisk, russisk, tigrinja og polsk. Som følge av den ukrainske flyktningstrømmen anslås det at cirka 1000 av de muntlige oppdragene vil være på ukrainsk.  

Laksovprisen

Amalie Laksov Minnefond til vern om menneskerettighetene ble opprettet i 1983 av Amalie Laksov til minne om hennes ektemann og fire brødre som alle ble deportert og myrdet i Auschwitz i 1943. Laksovprisen ble for første gang delt ut i 1984 og har siden da blitt utdelt 25 ganger. 

Vedtektene sier at prisen skal gå til: «Honorering av personer eller institusjoner som gjennom sin handling, i skrift, tale eller ved kunstnerisk utfoldelse har forsvart menneskerettighetene og motarbeidet rasediskriminering og religionsforfølgelse».