Thea Efteland i spiserommet i Gyldenpris barnehage
SPENNENDE: Barna i Gyldenpris barnehage synes det er spennende å se hvor lite mat de kan kaste, forteller Thea Efteland. – De er veldig opptatt av dette med klima, forteller hun.
Bilde: Håvard Prestegården

Nå veier barnehagene maten de kaster

– Vi kaster overraskende lite, sier pedagogisk leder.

Vekt med fruktrester på
LITE RESTER: Ikke mye å finne på vekten etter fruktmåltidet i Gyldenpris barnehage. – Det kommer gjerne litt mer etter lunsjen, sier Thea Efteland.
Bilde: Håvard Prestegården

I Bergen kommune serveres det mat hver dag til tusenvis av barn, elever, eldre og ansatte. Da blir det matavfall, og det trenger ingen å putte i munnen. Likevel: Noe av det som kunne vært spist, blir av ulike grunner kastet.

De siste ukene har flere av kommunens barnehager sjekket hvor mye, eller lite, det faktisk dreier seg om.

Etter dagens fruktmåltid i Gyldenpris barnehage er det ikke mye som ligger på vekten: Et par halve druer, pluss litt eplerester.

– Det har vært overraskende lite matsvinn, men vi har jo også vært bevisste på å ikke kaste mat, sier Thea Efteland, pedagogisk leder i barnehagen.

Ann-Kristine Rolland. Skjermbilde fra videoen.
PEDAGOGISK: Prosjektleder Ann-Kristine Rolland har sendt ut en video til barnehagene for å vise hvordan de skal veie og registrere matsvinnet.
Bilde: Håvard Prestegården

Sparer penger og utslipp

Den daglige veiingen av barnehagenes matsvinn er en del av et større prosjekt. Bergen kommune har fått 1,5 millioner kroner fra Miljødirektoratets Klimasats-ordning for å jobbe med en helhetlig satsing på klimavennlig mat.

Ann-Kristine Rolland er ansatt som prosjektleder i Klimaavdelingen i Bymiljøetaten.

– Forhåpentlig får kommunen flere gevinster av prosjektet: Lavere utslipp og bedre ressursutnyttelse, samtidig som vi sparer penger, sier Rolland.

For barnehagenes del skal de snart gå gjennom resultatene. Så vil de se på hvordan de kan kaste enda mindre mat. Deretter skal de ha en ny runde med veiing i mars. 

– Da får vi se om tiltakene har fungert, sier Rolland.

– Kanskje jeg var litt mett likevel?

Å veie maten de kaster er bevisstgjørende både for barna og de ansatte, forteller Thea Efteland.

– Barna synes det er litt spennende, og de synes vekten er veldig gøy, sier hun.

Prosjektet handler ikke om å spare på maten, men heller om å spise opp.

– Vi har barn fra to år og oppover. Det er ikke alle som helt forstår dette med at vi ikke trenger å ta en ny skive når vi egentlig er ganske mette, smiler hun.

– Men femåringene er blitt veldig gode til å kjenne etter: “Kanskje jeg var litt mett likevel?”

Mye å hente

Erfaringer fra et tidligere pilotprosjekt på kommunens sykehjem viser at det er mye å hente. Der ble matsvinnet redusert med opptil 38 prosent – tilsvarende 1.372 kilo CO₂-ekvivalenter per sykehjem per år.

Hvis lignende tiltak innføres i alle kommunens 21 sykehjem, 85 grunnskoler og 92 barnehager, kan det gi betydelige utslippskutt for Bergen kommune.

Les mer om: