Bilde av Sweco sine ansatte som skal gjennomføre kartleggingen. Navnene på de er Dina Hauge, Karoline Ertesvåg, Åse Hestnes, Øystein Lohne og Sara Skutlaberg. Roger Andersen og Stefanie Steinemann er også med på kartleggingen, men var ikke til stede da bildet ble tatt.
Sweco skal kartlegge skredfare i Bergen. (Fra venstre: Dina Hauge, Karoline Ertesvåg, Åse Hestnes, Øystein Lohne og Sara Skutlaberg. Roger Andersen og Stefanie Steinemann er også med på kartleggingen, men var ikke til stede da bildet ble tatt).
Bilde: Leah Oppedal

Skredfarekartlegging i Åsane og Arna 2024

I løpet av 2024 skal det gjennomføres skredfarekartlegging i Arna og Åsane. Se hvilke områder det gjelder, når kartleggingen gjennomføres og hvorfor dette er viktig.

Hvert år gjennomføres det skredfarekartlegging i Norge, finansiert av Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE). I Bergen kommune i år skal Sweco, på oppdrag fra NVE, kartlegge ulike områder i Åsane og Arna. 

Du kan lese mer på NVEs nettsider om hvor NVE har utført og planlegger kartlegging av skredfare i bratt terreng. 

Skredfarekartlegging er viktig for å avdekke potensiell skredfare i et område, og for å synliggjøre risikoen fra bratt terreng.  Resultatet er en rapport som er klar våren 2025, og faresonekart som viser sannsynligheten for skred på NVEs kartsider.

Se hvilke områder som skal kartlegges

Kartleggingen starter i uke 12 og vil holde på til og med uke 21. Det vil også gjennomføres noen supplerende befaringer i etterkant, hovedsakelig i perioden august-oktober.. 

Områdene som skal utredes i Åsane og Arna bydel er: 

  • Jordal
  • Ervik
  • Morvik
  • Salhus
  • Breistein
  • Ytre Arna
  • Åsheimdalen
  • Takvam
  • Romslo
  • Risnestangen
  • Trengereid

For at du skal få en bedre oversikt over de ulike områdene har vi laget en kartfortelling. Her kan du enkelt trykke deg inn på områdene og zoome inn og ut i kartet. Trykk her for å sjekke ut kartfortellingen. 

Slik foregår gjennomføringen

Under skredfarekartleggingen vil Sweco være i områdene med bil og til fots. De vil gå med gule vester/gule jakker slik at de er enkle å se. Det vil også benyttes droner i områdene for å få oversikt over områdene, og med det et godt grunnlag for de geologiske vurderingene. 

Hva betyr det for deg som bor i området?

Dersom du bor i det aktuelle området eller eier en eiendom der, betyr det at arbeidet vil avdekke om det er skredfare på eiendommen eller ikke. Dersom du ønsker å utføre arbeid eller tiltak på eiendommen din behøver du ikke å betale for en skredvurdering av området, ettersom det da allerede er gjort/gjøres gjennom dette arbeidet. 

Har du informasjon om tidligere skred?

Sweco er interessert i informasjon om tidligere skredhendelser i eller nær de aktuelle områdene. Dersom du har slik informasjon ønsker vi at du tar kontakt med kundesenteret til Plan- og bygningsetaten på telefon 55 56 63 10 slik at dette kan registreres. Telefonen er åpen mellom 08.00 og 14.00. 

Vi vil også bistå deg dersom du har andre spørsmål vedrørende kartleggingen eller skred og sikring. 

På bergen kommunes nettside finner du også en temaside med informasjon om naturfarer i plan- og byggesaker. Denne siden vil utvides med mer informasjon etter hvert, men du finner fortsatt nyttig kunnskap her. Trykk her for å komme til siden. 

Du kan lese mer på NVE sine nettsider om tidligere skredfarekartlegginger ved å sjekke ut dette kartet.