Maren (th.) og Magnhild i styrtregn på Torgallmenningen
REGN INGEN HINDRING: Magnhild (tv.) og Maren samlet rundt 30 treningsglade bergensere på Torgallmenningen.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Sprer gratis gladgym i alle bydeler

- Det beste med denne jobben, er akkurat dette, smiler rådgiver Maren Risøen på verdensdagen for psykisk helse. Hun har fem enkle råd for hverdagsglede.

VI SNAKKER MED: rådgiver Maren Risøen og koordinator Magnhild Solvoll ved Frisklivssentralen
AKTUELL MED: 10. oktober er verdensdagen for psykisk helse. Frisklivssentralen markerte dagen med å tilby felles utetrening i hjertet av Bergen by på Torgallmenningen.

Frisklivssentralen tilbyr et lavterskel utetreningstilbud i alle bydeler. Hvordan er dette nyttig for innbyggerne?

- På våre treninger er det sosiale veldig viktig. Vi er mellom 20 og 70 på de ulike gruppene. Folk treffer hverandre igjen, i tillegg så er fysisk aktivitet bra for oss, sier koordinator Magnhild Solvoll. 

- Vi er i alle bydeler, og nært for alle, i tillegg til at det er gratis. Vi har enkle øvelser, og så justerer deltagerne tempo og repetisjoner selv. Dermed kan folk komme uansett hvilket nivå de er på. 

Hvorfor har dere valgt akkurat i dag til å trene i byens sentrum?

- Alle trenger vi et sted å høre til. Slagord for dagen er #lagplass til alle. Målet vårt er at alle skal føle at de kan være med, at det er plass til dem. 100 prosent.

Hva er det beste med jobben?

- Akkurat dette, treffe folk, og få folk i godt humør. 

- Og så får vi veldig mye tilbake. Man går aldri fra en økt som dette i dårlig humør. Vi kan rote det til ganske mye, og folk er like glad. Så lenge vi lager god stemning, ser dem som er med, og legger til rette for at de skal få til det vi har lagt opp til. Sånn som i dag. Det ble mye piping fra anlegget og musikk og sånt, men ingen bryr seg. Og det er veldig fint, konstaterer de. 

Portrettbilde av Magnhild og Maren i regnværet på Torgallmenningen
GLEDE PÅ JOBBEN: Magnhild Solvoll er treningskoordinator ved Frisklivssentralen og studerer til å bli psykolog. Rådgiver Maren Risøen (th.) har master i helsefremmende arbeid og helsepsykologi.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Fem råd til hverdagsglede

I tillegg til gratis utetrening i alle bydeler, tilbyr Frisklivssentralen en rekke helsefremmende kurs. Blant annet røykeslutt, kostholdskurs, mestring av belastning og tilrettelagt trening for personer som nettopp har gjennomgått kreftbehandling. 

Et populært kurs er også hverdagsglede, der man gjennom gruppesamtaler og øvelser utforsker fem enkle råd man kan gjøre i hverdagen for å oppleve mestring og glede: 

  • Å være oppmerksom 
  • Å være aktiv 
  • Å lære
  • Å knytte bånd 
  • Å gi

Se mer informasjon om Frisklivssentralen sine kurs og utetrening i Innbyggerhjelpen

Treningsgruppe på Torgallmenningen
GOD BALANSE: Å spre glede til andre - og få glede tilbake. Det må være det beste med jobben, mener Maren og Magnhild. Her i aksjon på Torgallmenningen.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Les mer om: