Gå tilbake til:
Du er her:
fem grep for hverdagsglede

Vi tilbyr ulike kurs både digitalt og med fysisk oppmøte. For nærmere informasjon for oppstart, påmelding og annen praktisk informasjon på hvert enkelt kurs, se nedenfor. Noen kurs kan og tilbys til ferdigrekrutterte grupper, ta kontakt for mer informasjon.

Finn formen med Friskliv -utetrening

Frisklivssentralen tilbyr både individuell veiledning og kurs for personer som ønsker å slutte med røyk og snus. Kurset tilbys for tiden digitalt på Teams og har ingen kursavgift. 

Neste kurs starter onsdag 08.03.23  kl. 14.00 – 15.30  inkl. pause. Kurset har 6. samlinger.

Noen temaer som blir presentert:

 • Hvorfor bruker du tobakk?
 • Hvorfor vil du slutte?
 • Hva hindrer deg?
 • Bruk av tobakk - vane og avhengighet
 • Legemidler og elektroniske hjelpemidler
 • Å øve på å utsette, avlyse og erstatte tobakken
 • Glipp og sprekk
 • Vekt og mat Gevinster
 • Kanskje sette en dato?
 • Planlegge ditt SLUTTEPROSJEKT

Individuelle samtaler

I tillegg til digitalt kurs tilbyr vi og individuelle samtaler ved røykeslutt, dette avtales med veileder.

Slutta.no

Søvnkurset «Sov godt» er et kurs som kan være nyttig for deg som har problemer med søvn. Kurset "Sov godt" er utviklet av Helsedirektoratet og basert på kunnskap fra Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (sovno.no) og Folkehelseinstituttet.

Nytt kurs med oppstart tirsdag 11. april kl. 1400-1600. Påfølgende samlinger 18.04 + 25.04 + 02.05. 2023

 • Kurset er for personer som opplever søvnvansker som går ut over hverdagen og som ønsker å forbedre søvnkvaliteten uten bruk av medikamenter. 
 • Kurset har 4 samlinger, på 2 timer pr uke. 
 • Søvnkurs har ingen kursavgift.

De fleste som får behandling for søvnproblemer mottar medikamenter til tross for at kognitiv atferdsterapi har vist seg å være langt mer effektivt. Man kan oppnå betydelig forbedring av søvnen med relativt enkle grep.
Helt bivirkningsfritt! Dette er utgangspunktet for søvnkurset Sov godt.

Tema som blir tatt opp:

 • Søvn og søvnvansker
 • Avslapningsteknikker
 • Gode råd for bedre søvn
 • Søvndagbok
 • Forestillinger om søvn

Helsenorge/søvn

SOVno

For påmelding, send epost frisklivssentralen@bergen.kommune.no 

Er du i en vanskelig periode? Er du pårørende til noen som er alvorlig syk eller har en spesielt krevende jobb? Da kan KIB-kurs være den beste måten å forebygge en eventuell depresjon på. Kurset går over ti uker, to og en halv time hver gang.

Hva er belastning? Hva er egentlig stress? Og hva skjer i kroppen når du er stresset? Stress kan beskrives som en kroppslig og følelsesmessig reaksjon på noe du opplever som utfordrende eller farlig. Det er ikke belastningen i seg selv som bestemmer at noe er stressende, men hvordan du reagerer på den. Kurset er basert på stressteori og kognitiv atferdsteori. I løpet av kurset lærer du metoder og teknikker for bedre håndtering av stressrelaterte plager og overbelastning i hverdagen.

På kurset trener du på å:

 • identifisere og håndtere egne belastninger
 • identifisere tanker om det som er vanskelig og hva de gjør med deg
 • vurdere gyldigheten av tankene
 • få bedre kontroll over hva du skal gjøre når følelsene dine er sterke eller vonde

Vi starter 2 kurs vårsemesteret 2023. Begge kurs er nå FULLTEGNET.

Ta kontakt på frisklivssentralen@bergen.kommune.no  for å bli satt på venteliste til neste kurs høsten 2023. 

 • Kurset krever at har en samtale i forkant, i god tid før oppstart kurs.
 • Yoga: I forkant av hver samling, tilbyr vi en økt med enkle yogaøvelser. Vi har erfart at dette er fin måte å starte kursdagen på, krever ingen forkunnskaper og vil kanskje hjelpe deg med å redusere stress og spenninger.

Kurset går over 10 samlinger, og hver samling varer 2,5 timer. Det er plass til 14 deltakere pr kurs. Kurset inneholder undervisning og diskusjon med utgangspunkt i kognitiv teori. Etter hver samling får du øvelser og hjemmeoppgaver som bidrar til at du lærer å mestre belastning og stress.

Kurset koster kr 600, (inklusiv kursbok). Kurset betales med bankkort på første kursdag.

https://www.youtube.com/watch?v=XQXvidFeSjE

Tankevirus er et mestringskurs for de som ønsker å bli mer oppmerksom på egne tanker. Kurset består av en populærvitenskapelig programserie i tre deler som presenterer negative tanker som ulike tankevirus som kan behandles med psykologiske vitaminer. Kurset er utviklet av norske psykologer og forskere, og er basert på grunnprinsipper fra metakognitiv og kognitiv atferdsterapi.

Våren 2023 tilbyr vi Tankevirus både digitalt og med fysisk oppmøte i Kaigaten 4 (innbyggerservice) til samme tid. Kurset er gratis!

Onsdag 31.mai + 7.  og 14. juni kl. 09.30-11.00

 • Ved digitalt kurs er kursholder synlig med kamera, alle deltakere på kurset deltar via en Chat, hvor en besvarer på oppgaver i etterkant av videofremvisning. 

På dette kurset kan du delta uavhengig av hvilken kommune du bor i, i Vestland fylke. Send oss en epost for påmelding, spesifiser om du ønsker digitalt eller fysisk kurs: frisklivssentralen@bergen.kommune.no

Mer om tankevirus

Kurset består av en populærvitenskapelig programserie i tre deler samt verktøy og øvelser som gir deg trening i å bruke kunnskapen fra programserien i eget liv.

1. Ditt psykologiske immunforsvar presenterer grunnleggende psykologisk kunnskap om oppmerksomhet og tanker

2. Tankevirus går gjennom fem ulike tankevirus ved hjelp av morsomme og gjenkjennelige eksempler

3. Psykologiske vitaminer tar deg steg for steg gjennom hvordan du kan gå frem for å bekjempe tankevirus.

Kurset er ikke et terapikurs for å mestre nedstemthet eller depresjon. Det er heller ikke et forum for å bearbeide sorg eller tunge følelsesmessige belastninger. Det kan likevel styrke deg i møte med slike belastninger – og virke forebyggende. Kurset passer for de som ønsker å bli mer oppmerksom på egne tanker, alminneliggjøre de og finne noen knagger å henge uro og bekymringer på. 

Kostholdskurset er for deg som ønsker mer kunnskap om sunne kostholdsvaner og som ønsker økt bevissthet for egne matvaner og mat valg. Vi vil snakke om målsetting for endring og motivasjon til å endre vaner.  

Nytt kurs med oppstart onsdag 19. april. kl. 0930-1230, påfølgende samlinger er 26.04 + 03.05 + 10.05. 2023

 • Kurset går over 4 samlinger, og hver økt varer ca. 3 timer. Hver kurssamling består av en teori-økt og en praktisk del hvor en øver på å lage enkel og sunn hverdagsmat. På slutten av samlingen smaker vi på maten vi har laget. 
 • Dette kurset koster 600kr, dette inkludert materiell og matlaging hver kurssamling

Kurset bygger på Nasjonale anbefalinger om kosthold fra Helsedirektoratet.

Nasjonale kostråd

Visste du at du kan få en bedre hverdag med 5 grep? Disse er basert på forskning og har stor innvirkning på livskvaliteten din. På kurs i Hverdagsglede lærer du om hvorfor disse grepene er så viktige og hvordan hjernen reagerer og belønner deg dersom du følger dem. Du vil også få gode råd og tips

Hverdagsglede handler om de små, enkle tingene du kan gjøre i din egen hverdag for å oppleve mestring og glede. 

Gjennom kursdagene vil du få innsikt i fem viktige grep for økt hverdagsglede: å være oppmerksom, å være aktiv, fortsett å lære, å knytte bånd og å gi.

 • Vær oppmerksom: handler om det å være tilstede og det å være oppmerksom både på seg selv og andre. Bare det å være bevisst på hvor oppmerksomheten din er kan gjøre stor forskjell.
 • Vær aktiv: det er viktig å gjøre noe som får opp pulsen. Og jo mer aktiv du er, jo større er helsegevinsten.
 • Fortsett å lære: stort eller smått. Det har ikke så mye å si hva du lærer, bare at du lærer noe.
 • Knytt bånd: det å ha noen rundt seg er utrolig viktig for oss mennesker. Tenk på venner som hjørnesteinene i livet ditt og invester tid på å utvikle forholdet.
 • Å gi: det å gi viser seg å være utrolig viktig for at vi skal ha det bra. Det trenger ikke være materielle ting er et smil, en tjeneste eller rett og slett av tiden din

Kurset er først og fremst beregnet for deg som opplever at du trenger et løft i hverdagen og noen verktøy som kan bidra til endring og økt livskvalitet. 

Kurset er på 2 timer og går over 5-6 ukentlige samlinger. Dato for neste kurs kommer, ta kontakt ved interesse. Kurset koster 300kr. 

Frisklivssentralen tilbyr og tilpasser temasamlinger og kurs for ulike mål- og aldersgrupper i samarbeid med oppdragsgiver.

Vi har god kompetanse og erfaring innenfor blant annet livsstilsrelaterte tema, mestring og rådgivning som er relevant for en rekke målgrupper (også ansatte).

Ta kontakt på epost for mer informasjon frisklivssentralen@bergen.kommune.no

 

For deltakelse ta kontakt på telefon eller epost for mer informasjon og påmelding. Individuelle samtaler er en del av oppstart hos oss, disse er gratis og gjennomføres i våre lokaler.

Telefon: 408 19 922
Adresse: Damsgårdsveien 40, 5058 Bergen
E-post : frisklivssentralen@bergen.kommune.no