istockfoto

Vi tilbyr ulike kurs både digitalt og med fysisk oppmøte. For nærmere informasjon om oppstart, påmelding og annen praktisk informasjon på hvert enkelt kurs, se nedenfor. Noen kurs kan tilbys til ferdigrekrutterte grupper, ta kontakt for mer informasjon.

Finn formen med Friskliv -utetrening

Tankevirus er et mestringskurs for de som ønsker å bli mer oppmerksom på egne tanker. Kurset er utviklet av norske psykologer og forskere, og er basert på grunnprinsipper fra metakognitiv og kognitiv atferdsterapi.

Våren 2024 har vi digitalt kurs åpent for alle voksne i Vestland fylke, og eget for ungdommer i VGS alder i samarbeid med Vestland fylkeskommune. Kursene har ingen kursavgift. Alle digitale kurs har 3 samlinger!

Kurs for voksne har oppstart tirsdag 5. mars 2024 kl. 1800-1930- fulltegnet.

Kurs for ungdommer i VGS alder har oppstart torsdag 7. mars 2024 kl. 1800-1930

Nytt av året er at vi i samarbeid med Vestland fylkeskommune har et eget kurs for lærlinger og lærekandidater. Oppstart tirsdag 02.april. 2024 kl. 1800-1930

Etter påmeldingsfrist vil alle på listen bli kontaktet av kursholder på epost for bekreftelse av plass, samt mer informasjon før kursstart. 

Ved digitalt kurs er kursholder synlig med kamera, alle deltakere er med via en Chat, hvor en besvarer på oppgaver i etterkant av videofremvisning

Mer om tankevirus

Kurset består av en populærvitenskapelig programserie i tre deler samt verktøy og øvelser som gir deg trening i å bruke kunnskapen fra programserien i eget liv.

1. Ditt psykologiske immunforsvar presenterer grunnleggende psykologisk kunnskap om oppmerksomhet og tanker

2. Fem ulike tankevirus gjennomgås ved hjelp av morsomme og gjenkjennelige eksempler

3. Psykologiske vitaminer tar deg steg for steg gjennom hvordan du kan gå frem for å bekjempe tankevirus

Vi fornyer vårt tilbud innen kosthold til innbyggerne i kommunen og tilbyr derfor ikke kostholdskurs våren 2024. Denne våren arrangerer vi ulike temasamlinger innen kosthold for ulike målgrupper. Hver temasamling krever egen påmelding. 

Når og hvor

Første temasamling er torsdag 7. mars 2024 klokken 16.00-17.30 i våre lokaler i Damsgårdsveien 40. 

Barn trenger voksne som kan bidra til gode leve og måltidsvaner! Ønsker du hjelp og inspirasjon til dette? Da kan denne samlingen være noe for deg. 

 • Påmelding gjøres til frisklivssentralen@bergen.kommune.no 
 • Dersom du har spørsmål eller ønsker videre informasjon ta kontakt med Ann-Kristine Rolland på 408 12 507 eller Ellen Moltubakk på 408 03 075.

Temasamlingen passer for: 

- deg /dere som har barn i barneskolealder. 
- deg som ønsker inspirasjon til å komme i gang med gode måltidsvaner
- du som lurer på hva du kan gjøre når barnet ikke vil spise
- du som ønsker tips til sunn, god og lettvint mat for barnet/familien.

Neste temasamling blir torsdag 18. april 2024. Tema for neste samling er: ungdom, psykisk helse og kostens betydning.

Følg oss på sosiale medier for tips og råd innen kosthold. 

Nasjonale anbefalinger om kosthold fra Helsedirektoratet.

 

Frisklivssentralen tilbyr både individuell veiledning og kurs for deg som ønsker å slutte med røyk og snus. Mange klarer å slutte på egen hånd, men det er dokumentert at støtte og veiledning øker sjansen for å klare det.

Digitalt  interkommunalt røykesluttkurs på teams, åpent for alle i Vestland fylke. Kurset har ingen kursavgift! 

Oppstart kurs er den 03.04.24  kl. 1400-1530. Det er Alvær og Stord kommune som har kurset denne gangen, påmeldingsfrist 01.04.24. 

Før oppstart vil alle på listen bli kontaktet av kursholder på epost for bekreftelse av plass, samt mer informasjon før kursstart. 

Noen temaer som blir presentert:

 • Hvorfor bruker du tobakk?
 • Hvorfor vil du slutte?
 • Hva hindrer deg?
 • Bruk av tobakk - vane og avhengighet
 • Legemidler og elektroniske hjelpemidler
 • Å øve på å utsette, avlyse og erstatte tobakken
 • Glipp og sprekk
 • Vekt og mat Gevinster
 • Kanskje sette en dato?
 • Planlegge ditt SLUTTEPROSJEKT

Individuelle samtaler

I tillegg til digitalt kurs tilbyr vi og individuelle samtaler ved røykeslutt, dette avtales med veileder.

Slutta.no

Søvnkurset “Sov godt” er et kurs som kan være nyttig for deg som har problemer med søvn. Kurset er utviklet av Helsedirektoratet og basert på kunnskap fra Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (sovno.no) og Folkehelseinstituttet.

Digitalt søvn kurs har oppstart torsdag 04.april 2024 kl. 1500-1630

 • Link til påmelding kommer 07.03.24, påmeldingsfrist er 1 uke før kursstart, med forbehold om fulltegnet før fristen. 

Etter påmeldingsfrist vil alle på listen bli kontaktet av kursholder på epost for bekreftelse av plass, samt mer informasjon før kursstart. 

Det digitale kurset har 4 samlinger, på 1,5 time pr uke. Kursene er for deg som opplever søvnvansker som går ut over hverdagen og som ønsker å forbedre søvnkvaliteten uten bruk av medikamenter. 

De fleste som får behandling for søvnproblemer mottar medikamenter til tross for at kognitiv atferdsterapi har vist seg å være langt mer effektivt. Du kan oppnå betydelig forbedring av søvnen med relativt enkle grep.
Helt bivirkningsfritt! Dette er utgangspunktet for søvnkurset “Sov godt”.

 

Helsenorge/søvn

SOVno 

Visste du at du kan få en bedre hverdag med 5 grep? Disse er basert på forskning og har stor innvirkning på livskvaliteten din. På kurs i Hverdagsglede lærer du om hvorfor disse grepene er så viktige og hvordan hjernen reagerer og belønner deg dersom du følger dem. Du vil også få gode råd og tips.

Dato for nytt kurs kommer når det er klart.

Kurset er på 2 timer over 5 ukentlige samlinger. Det er plass til 20 deltakere på dette kurset. Kurset koster 300 kroner. 

Hverdagsglede handler om de små, enkle tingene du kan gjøre i din egen hverdag for å oppleve mestring og glede. Gjennom kursdagene vil du få innsikt i fem viktige grep for økt hverdagsglede: å være oppmerksom, å være aktiv, fortsett å lære, å knytte bånd og å gi. 

 

Er du i en vanskelig periode? Er du pårørende til noen som er alvorlig syk eller har en spesielt krevende jobb? Da kan Kurs i mestring av belastning (KIB-kurs), være den beste måten å forebygge en eventuell depresjon på.  

Vi starter nye kurs høsten 2024, ta kontakt på frisklivssentralen@bergen.kommune.no for å bli satt på venteliste.

Dato for høstens kurs kommer så snart det er klart.

Merk at påmelding til kurset skjer etter en for-samtale med kursholder. Vi kontakter de som står på ventelisten fortløpende i forkant av oppstart nye kurs. 

Kurset koster kr 600, inklusiv kurs bok.

Kurset går over 10 samlinger, og hver samling varer 2,5 timer. Det er plass til 14 deltakere pr kurs. Kurset inneholder undervisning og refleksjon med utgangspunkt i kognitiv teori. Etter hver samling får du øvelser og hjemmeoppgaver som bidrar til at du lærer å mestre belastning og stress.

På kurset trener du på å:

 • identifisere og håndtere egne belastninger
 • identifisere tanker om det som er vanskelig og hva de gjør med deg
 • vurdere gyldigheten av tankene
 • få bedre kontroll over hva du skal gjøre når følelsene dine er sterke eller vonde

https://www.youtube.com/watch?v=XQXvidFeSjE

Frisklivssentralen tilbyr og tilpasser temasamlinger og kurs for ulike mål- og aldersgrupper i samarbeid med oppdragsgiver.

Vi har god kompetanse og erfaring innenfor blant annet livsstilsrelaterte tema, mestring og rådgivning som er relevant for en rekke målgrupper (også ansatte).

Ta kontakt på epost for mer informasjon frisklivssentralen@bergen.kommune.no

 

For deltakelse på kurs se under hvert enkelt kurs ovenfor hvordan du melder deg på. For andre henvendelser ta kontakt på telefon eller epost. 

Telefon: 408 19 922
Adresse: Damsgårdsveien 40, 5058 Bergen
E-post : frisklivssentralen@bergen.kommune.no