To hender som holder en nødplakat med telefonnumrene til nødetatene og koordinater til en hytte.
NØDPLAKAT PÅ HYTTEN: En nødplakat har all informasjonen nødetatene trenger for å finne frem når du trenger rask hjelp.
Bilde: Siv Kristin Hovland

Brannvesenets påsketips

Noen hytter ligger utenfor allfarvei og har ikke veiadresse. Da kan det være lurt å henge opp en nødplakat. Husk å sjekke at røykvarsleren på hytten fungerer og ta med ekstra røykvarslerbatterier.

Nærmeste brannstasjon er ofte lenger unna når man er på hytten – da er det ekstra viktig å sørge for at brannsikkerheten er på topp. 

Følg disse tipsene for en branntrygg påske: 

1. Sjekk at røykvarslerne fungerer. Røykvarslerne skal høres tydelig på alle rom når alle dører er lukket. Husk å ta med nye røykvarslerbatteri eller skaff deg en reiserøykvarsler. 

2. Sjekk slokkeutstyret. Det skal være samme slokkeutstyr på hytta som i bolig. Du må enten ha et brannslokningsapparat med skum eller pulver, eller en husbrannslange. 

3. Om du har gass, sjekk at du ikke har lekkasje og at anlegget er i god stand. Vurder om du skal installere en gassvarsler. 

4. Gå aldri fra et rom med levende lys. Bruk ikke-brennbare lysestaker og sett lysene i god avstand fra brennbart materiale som vinduer og gardiner. 

5. Skal du grille eller brenne bål må du vise aktsomhet og sørge for god avstand til brennbart materiale. Husk å slokke grillen eller bålet helt før du forlater det. 

6. Ikke sett asken fra ildstedet rett utenfor hytte- eller husveggen. Kjøl ned asken i en brannsikker bøtte med lokk og plasser i god avstand fra veggen. 

7. Heng opp en nødplakat på hytten. Plakaten skal vise nøyaktig geografisk posisjon, og kan være livsviktig hjelp hvis du for eksempel ikke har veiadresse til fritidsboligen din. Nødplakaten lager du enkelt på www.norgeskart.no. Henger du opp en ekstra nødplakat på utsiden av hytteveggen, kan også andre som eventuelt trenger akutt nødhjelp dra nytte av den.