Gå tilbake til:
Du er her:

22. juli - vi glemmer aldri

22. juli 2021 er det 10 år siden terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya hvor til sammen 77 mennesker ble drept.

I Bergen, og flere andre steder over hele landet, skal 10-årsdagen for terroren markeres. Bystyret har vedtatt at Bergen skal gjennomføre en verdig markering til minne om de drepte og i solidaritet med pårørende, overlevende og skadde. 

Blomster, lykter og flagg ved Den blå steinen i dagene etter 22. juli 2011
Blomster, lykter og flagg ved Den blå steinen i dagene etter 22. juli 2011
Bilde: Bergen byarkiv

Minnekonsert

Bergen kommunes hovedmarkering blir en minnekonsert som skal være tilgjengelig for alle digitalt på selve 10-årsdagen, 22. juli 2021 kl. 19.00 - 20.00. Mer informasjon om denne kommer.

Ressurser

Denne siden vil også peke videre til andre relevante ressurser som kan gi læring om det som skjedde.Les mer om terrorangrepene 22. juli på 22. juli-senteret sin nettside.

22. juli-senteret har også laget en digital undervisningsplattform, med gode hjelpemidler for lærere som vil ta opp temaet. Her er det nyttige tips til hvordan man kan tilnærme seg stoffet, og hvordan temaet er knyttet til fagfornyelsen i skolen.

Tegning med hjerter og et barn med vinger med teksten "Vondt i hjertet" midt i bildet.
Fra samlingen Hilsener, minneord og kondolanser etter 22.07.2011.
Bilde: Bergen byarkiv

I 2012 laget Byarkivet en digital utstilling hvor de viser bilder fra den spontane minnemarkeringen ved Den blå steinen i dagene etter terrorhandlingen i 2011. Utstillingen gir et uttrykk for sorg og medfølelse fra folk i Bergen, og viser et utvalg av gjenstander, hilsener og tegninger som ble samlet inn fra Den blå steinen. Alt materialet blir oppbevart hos Bergen byarkiv, og er en del av Norges dokumentarv.

Universitetet i Bergen har satt sammen en ekspertliste med oversikt over forskere ved Universitetet i Bergen som kan belyse mange spørsmål og tema relatert til angrepet 22. juli 2011.

Bergen DKS

I september 2021 legger Den kulturelle skolesekken Bergen ut tilbud til ungdomsskoler om visninger av filmen Rekonstruksjon Utøya og undervisningsopplegg rundt denne.