Buekorps på bryggen
Bergensere - Gratulerer med 950 år! (Arkivbilde)
Bilde: Eivind Senneset

Godt nytt jubileumsår

1. januar 2020 startet byens 950-årsjubileum. Denne artikkelen ga frampek på det som skulle skje, og ble publisert i romjulen 2019.

- Det er veldig mye som spennende som skjer allerede nå i januar, forteller Trude Bruket som er prosjektkoordinator for Bergen 950. 

I årets første måned kan byens innbyggere blant annet oppleve en helt ny lysfestival, barnekorfestival, historiske tilbakeblikk og en åpningsfest med kongebesøk. Og jubileumskalenderen på nett får stadig nye oppføringer. 

Feiring for alle byens innbyggere

Trude Bruket, prosjektkoordinator, Bergen 950
- Jubileum er ikke bare fest og feiring, det er mye annet også, sier Trude Bruket.
Bilde: Andrew M.S. Buller

Trude kommer fra Stord, men har bodd i Bergen størstedelen av hennes voksne liv. Det er alltid Bergen som har vært byen for henne. 

- Jeg har tenkt at noe av det som er fint med dette jubileet er å kanskje prøve å oppdatere den bergenske identiteten. Det finnes et større mangfold i byen enn den typiske bergenske patrioten. Det er mange som ikke identifiserer seg med denne patrioten, men som sier at "Bergen er min by". I dette jubileet ønsker vi å slippe frem et bredere mangfold, forteller hun. 

Ny bergenssang

Noe av dette har også vært inngangen til den nye bergenssangen. Musikerne Kristine Bjånes og Elin Hestenes fikk oppdraget med å lage den nye sangen. De har blant annet jobbet tett med historikere, Bergen seniorkor og elever ved 5. trinn på Nattland skole under utformingen. 

- Holdningen til Bergen er ganske lik uansett aldersgruppe, sier Elin Hestenes. 

- For eksempel spurte vi de alle om hva det er som gjør en bergenser til en bergenser? Og da svarte en av damene i seniorkoret at du må ha Bergen i hjertet ditt. Svaret fra femte trinn på Nattland var at du må bry deg om byen din, avslutter hun. 

Nå er sangen spilt inn i studio og musikkvideoproduksjonen er i gang. En koreograf har laget en dans til sangen og denne skal barneskoleelever i hele Bergen bli godt kjent med. Skolebarn skal fremføre sangen og dansen under festspillene i mai.

En mulighet til å sette fokus på fremtidens Bergen

- Jubileum er ikke bare fest og feiring, det er mye annet også, sier Trude Bruket.

Verdiene for jubileet er identitet, demokrati og bærekraft, og tema som går som røde tråder gjennom året er: 

  • Dyrk Bergen
  • Spis Bergen
  • Gå mann, Bergen
  • Havbyen Bergen
  • Syng ut, Bergen
  • Nabolaget Bergen

- Det er naturlig i et jubileumsperspektiv å se fremover og bruke anledningen til å tenke på hvordan vi skal ta vare på byen. Det handler om å være fremtidsrettet og få troen på en bærekraftig utvikling. Og at vi også må ta vare på hverandre, også de en ikke kjenner så godt. Vi må være åpne og inkluderende, avslutter Bruket.