Gå tilbake til:
Du er her:
Kollasj Bergen 950 år
Bilde: Bergen kommune

Om jubileet

Bergen fyller 950 år i 2020. Jubileet skal være inkluderende og tilgjengelig for hele byens befolkning gjennom hele året.

Bryggen
IDENTITET: Bergensere og tilreisende skal kjenne på tradisjon, byens historiske identitet og kulturelle mangfold.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

950-årsjubileet i 2020 gir oss mulighet til å feire byen vi lever i og er glad i. Målet er å sette varige spor og å bygge samspill og fellesskap i byen og regionen. 

Verdiene for jubileet er identitet, demokrati og bærekraft, og tema som går som røde tråder gjennom året er: 

Dyrk Bergen

Dyrking i byen er i vinden. Vi kan nytte oss av markens grøde så lenge vi har litt jord å spa i. 

Visste du at kongen allerede hadde etablert Alrekstad gård (Årstad) lenge før Bergen fikk bystatus? En grønnere by er en gøyere by å bo i. Grønt som kan spises, kan gro de utroligste steder.    

Spis, Bergen

Bergen er bygd på fisk fra Lofothavet, men våre mattradisjoner gjenspeiler også tilgangen på råvarer fra vårt nærområde. I jubileumsåret vil vi dele kunnskap, smake på lokal og internasjonal mat, og sette fokus på å spise opp maten vår.   

Gå mann, Bergen

Bergen er en levende by der folk skal kunne ferdes trygt til fots. Det skal være både praktisk og gøy å gå. I jubileumsåret kan du delta på historiske vandringer eller fjellturer i Bergens vakreste omgivelser - både med og uten digitale hjelpemidler.  

Havbyen Bergen

Bergens historie er sterkt knyttet til kyst og hav. Bergens næringsliv ble bygget på tørrfiskhandel, og sjøen, fisken og havet har vært sentral i utviklingen av dagens Bergen. I jubileumsåret skal historien fortelles og kunnskap deles.  

Syng ut, Bergen

 Å synge skaper felleskap, folkefest og glede. Bergen er en syngende kommune, og det må jubileet gjenspeile. Vi får en helt ny sang for byen, laget av Elin Hestenes og Kristine Bjånes, i samarbeid med både barn og eldre. 

Nabolaget Bergen 

Lokalt engasjement er selve fundamentet i den livskraftige byen vår. Hver bydel, hvert nabolag – for ikke å si hver eneste gate - skjuler mange, flotte ressurser.

I jubileumsåret blir det bursdagsfester i nærmiljøene til eldresentre og barnehager, nabolagsfester på Fysak-husene, Folkeverksteder, Fun Palaces, Bærekraftige liv – og selvsagt en rekke arrangementer i regi av de ulike kulturkontorene i kommunen.

Har du spørsmål?

Kontakt prosjektkoordinator for Bergen 950 år, Trude Bruket, på e-post trude.bruket@bergen.kommune.no.

SE VIDEO OM JUBILEET: 

Videre på internett