Gå tilbake til:
Du er her:

Smittevernregler for Bergen

Bergen følger nasjonale regler og anbefalinger. Her får du oversikt.

ENGLISH: rules and recommandations (helsenorge.no)

OPPDATERT 27. SEPTEMBER: 

Nasjonale regler og anbefalinger:
 

Norge har gått over til normal hverdag med økt beredskap fra lørdag 25. september klokken 16.00. Les hva det innebærer på regjeringen.no.  Hovedpunkter og nyttige lenker:

håndvask tegning
VASK HENDENE: Det er fortsatt viktig å ha god håndhygiene. Vask hendene grundig og ofte, eller bruk håndsprit når du ikke har tilgang til håndvask.
Bilde: Andre Myrlønn

Håndhygiene

Meterkravet  er avviklet, men ha fortsatt god hånd- og hostehygiene.
 

Sosialt, serveringssteder og arrangementer

Restriksjoner knyttet til arrangementer og sammenkomster er opphevet. Det samme gjelder innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringssteder. 
 

Barnehager og skoler

Barn, elever og ansatte går nå tilbake til en vanlig barnehage- og skolehverdag. Trafikklysmodellen skal bare brukes i helt spesielle tilfeller, etter lokale vedtak. Overgangen til normal skolegang betyr også at de vanlige fraværsreglene på ungdomsskolen og i videregående skole skal gjelde fra 11. oktober. Barn og unge som er nærkontakt til en smittet i barnehage eller skole, trenger ikke gå i karantene, men bør ta en hurtigtest. 
 

Hva gjør du hvis du blir syk?

Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, bør du fortsatt teste deg. Det gjelder også vaksinerte. 

Ungdom og voksne bør ha negativ test før de vender tilbake. Ved vedvarende symptomer bør en bli hjemme til allmenntilstanden er god, symptomene er i tilbakegang og en har vært feberfri i 24 timer, uten bruk av febernedsettende preparater. Du kan også gå tilbake ved restsymptomer som rennende nese eller lett hoste. Ved mer alvorlige eller vedvarende symptomer, kontakt lege for vurdering. Det kan være egne råd for noen yrkesgrupper.

Barn som kun er snørrete eller har tett nese eller kroniske luftveissymptomer, trenger ikke holde seg hjemme. Barn med nyoppståtte symptomer som feber, hoste, sår hals og nedsatt allmenntilstand, bør være hjemme, og kan gå i barnehage og skole når de er i bedring. 

Ved positiv selvtest, må du ringe smittesporingsteamet på telefon 408 11 195. Du må da ta en PCR-test på Festplassen eller Spelhaugen.
 

Hvis du får påvist smitte

Får du påvist covid-19, må du isolere deg (de som bryter dette, risikerer bot). Har du symptomer, må du må holde deg isolert i minst 5 døgn etter symptomdebut, og du må være feberfri i minst 24 timer uten bruk av febernedsettende preparater før du kan bryte isolasjonen. Det gjelder også barn. Har du ikke symptomer, må du være isolert 5 døgn fra testdato. Fullvaksinerte uten symptomer isoleres i 2 døgn fra testdato. Les mer om reglene for isolasjon på FHI.no.


Hvis du er nærkontakt til smittet

Uvaksinerte husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som er nærkontakt til en smittet person, bør teste seg uavhengig av om man har symptomer eller ikke. Etter det bør de enten avstå fra kontakt med andre i 7 dager eller gjennomføre et testregime med selvtest hver dag i syv dager eller PCR-test annen hver dag i syv dager. Du kan leve som normalt de dagene dersom du tester negativt. Delvaksinerte husstandsmedlemmer bør ta én test. Fullvaksinerte husstandsmedlemmer trenger ikke å teste seg. Foresatte avgjør om de ønsker at barnet skal teste seg.

Øvrige uvaksinerte nærkontakter bør ta en test. Øvrige delvaksinerte og fullvaksinerte nærkontakter trenger ikke teste seg. Les mer om reglene på fhi.no.
 

Utenlandsreise, karantene og karantenehotell

Restriksjoner ved innreise nedtrappes gradvis over tre faser. UDs globale reiseråd oppheves 1. oktober. Merk at regler for reisekarantene avhenger av din vaksinasjonsstatus og smittestatus for landet du kommer fra. Følg med på smittestatus for land på kartet til FHI og UD sin reiseinformasjon. For informasjon om hva som gjelder i de europeiske landene, se Re-open EU. Karantenehotell er nå fjernet som et krav, men opprettholdt som et tilbud - les mer om karantenehotell i Bergen.
 

Nasjonale veiledere

Covid-19-forskriften beskriver påbud | Helsedirektoratet | Helsenorge.no | FHI om helsefaglige råd, fakta og smittevernveiledere 

  

Besøksrestriksjoner på sykehjem

Se hvilke regler som gjelder for besøk på sykehjem nå. Les mer
 

Kollektivtrafikk

Se om det er trengsel eller ledig sitteplass på  Bybanen
 

Turist i Bergen?

Er du på besøk i Bergen og trenger helsehjelp, ring legevakten på 116 117. Legevakten ligger ved Danmarks plass i gåavstand fra sentrum. Personer uten norsk fødselsnummer kan teste seg på alle kommunens drop-in sentre. Husk legitimasjon.
 

Trenger du hjelp?

Legehjelp: Kontakt fastlegen din eller Bergen legevakt på telefon 116 117. Spørsmål: Du kan både ringe oss, chatte og sende en direkte henvendelse vi skjema. Se kontakt for spørsmål her. 
 

Abonner på nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrev fra Bergen kommune