Bilde av mann som står i en døråpning på et kontor.
AKTIV 70-ÅRING: Tore Hammersland fra Arna har erstattet jobben med frivillig arbeid. Nesten daglig er han i aktivitet i Arna Makerspace, et folkeverksted med tilbud til barn og ungdom. De arrangerer åpne dager og forskjellige kurs og aktiviteter, både i Arna og andre steder. – De trengte litt hjelp med tall og bokstaver, og jeg ble dratt inn et vakuum jeg ikke kom meg ut av, flirer han.  
Bilde: Nina Blågestad

Sluttet i jobben, men ikke med å jobbe

– Å være frivillig erstatter mye av det du mister når du slutter i jobb, sier Tore Hammersland. Nesten daglig arbeider han frivillig i Arna Makerspace, et folkeverksted for barn og unge i Ytre Arna.

– Å være frivillig gir meg en følelse av å være en del av et felleskap. I tillegg får jeg gitt noe av meg selv den andre veien. Å være frivillig gir dobbelt, sier Hammersland (70).  

Brå overgang til pensjonisttilværelsen   

Nylig rundet han 70 år. Karrieren startet som ungdomssekretær i Bergen kommune, deretter jobbet han en del år som selvstendig næringsdrivende entreprenør, før han ble omskolert inn i databransjen. Før han ble pensjonist jobbet han som leder med mellom tre og fem reisedager i uken. En temmelig stressende hverdag. Han ble fullstendig fristilt fra jobben for rundt seks år siden.   

– Jeg mistet arbeidsfellesskapet og alle møtene med kundene. Det var en brå overgang, egentlig. Men jeg sov ikke lenge den første dagen jeg var pensjonist. Jeg har alltid vært en aktiv person. Nå måtte jeg gå fra å ha et opplegg laget for meg, til å lage mitt eget opplegg, sier han.   

Bilde av mann og kvinne som prater sammen.
FRIVILLIGSENTRALEN: Arna Makerspace samarbeider tett med Arna Frivilligsentral, som har en rekke ulike aktiviteter og rundt 60 frivillige på listen sin. Ansatt Monica Nesse setter stor pris på alle som bidrar, enten det er mye eller lite. – De frivillige har behov for å bidra, og vi har behov for folk som kan bidra. Mange kommer først fordi de har bruk for oss, men så finner de ut at de kanskje har noe å komme med selv også, sier Nesse.    
Bilde: Nina Blågestad

Frivillig på folkeverksted  

Tilfeldigvis var sønnen og svigerdatteren i ferd med å etablere Arna Makerspace. Folkeverkstedet ble etablert 1. mars 2020 og driver med mye forskjellig. 3D-printing, leire, T-skjortetrykk, sying, maling og snekkerverksted for å nevne noe. Hovedvekten av aktivitetene er rettet mot barn og unge fra 7 til 15 år. Hammersland senior hjelper til med økonomi og skrive søknader, men han har blitt mer og mer involvert i hele driften.  

– Det var litt tilfeldig at jeg involverte meg i dette. Men jeg liker at det skjer ting, og at det finnes tilbud til barn og unge. Spesielt her i Arna, sier Hammersland.   

– Jeg kan få tårer i øynene når jeg ser hva enkelte klarer å lage, bare fordi vi har lagt til rette for det. Det gir meg veldig mye å se at de unge trives så godt med tilbudet vårt.   

Ikke tid til å eldes  

I tillegg til jobben i Arna Makerspace, har Hammersland vært leder i Arna kulturråd inntil nylig. Det er et talerør for organisasjonslivet i bydelen. En av hovedsakene er å fremme tanken på et kulturhus sentralt plassert i Indre Arna.  

– Selv om vi jobber mye i motbakke, gir det meg mye å samarbeide med andre. Jeg får mange nye venner, og noen uvenner, humrer han.   

Det kan lett gå med 50 timer i uken på frivilligheten. At han får dekket behovet for å være sosial og gjøre nytte for seg gjennom frivilligheten, er han ikke i tvil om.   

– Å bidra frivillig erstatter mye av det du mister når du slutter i jobb. Nå har jeg ikke tid til å eldes, sier han.    

Bli frivillig?  

Er du nysgjerrig på om frivillig arbeid er noe for deg? Det er mange måter å engasjere seg på. På kommunens nettside finnes en egen temaside om frivillighet. Et godt sted å starte er å sjekke ut din lokale frivilligsentral. Bergen kommune har tre sentraler; på Laksevåg, i Ytrebygda og i Åsane, men det finnes også en rekke ikke-kommunale frivilligsentraler. Vi trenger også frivillige innen eldreomsorgen, for eksempel som aktivitetsvenn eller spisevenn.  

På nettsiden frivillig.no kan du se alle som søker etter frivillige i din kommune. Nettsiden er laget for at folk skal finne frivillige oppdrag, og at frivillige organisasjoner skal finne folk.   

– Bare prøv det! Å møte nye mennesker, få ny inspirasjon, det gir meg ufattelig mye. Å være frivillig gir ingenting på én måte, og alt på én måte, oppsummerer Hammersland.   
 

TILBAKE TIL FORSIDEN SENIORGUIDE