Finn Markussen viser yogaposisjon fra kjøkkenstolen.
PASSER FOR ALLE: Finn Markussen oppfordrer deg til å teste treningsformen yoga.
Bilde: Nina Johnsen

Yoga på hjemmebane

Regelmessig yoga har god effekt på søvn, psykisk helse, styrke, balanse og smidighet. Du kan trene på stuegulvet eller fra kjøkkenstolen.

Yoga er en treningsform som styrker både din fysiske og psykiske helse. Finn Markussen, assisterende kommuneoverlege i Bergen kommune, fremhever at du har stort utbytte av å gjøre yogaøvelser uavhengig av alder, utgangspunkt og fysisk form. 

– Yoga er en god investering i egen helse uavhengig om du ennå er frisk og sprek, eller om du har begynt å merke aldringsprosessen i kropp og sinn, sier Markussen.

Gir stor helseeffekt

Han trekker frem at en vesentlig del av yogatreningen er å legge merke til egen pust og kropp. Dette kan gi stor effekt på helsen. 

– Gjør du yoga regelmessig, kan både kroppslig og psykisk stress bli dempet Du kan også få bedre søvn og styrket konsentrasjon. I tillegg kan du styrke din fysiske helse ved at du forbedrer balanse, smidighet og styrke, sier Markussen. 

Prøv treningsvideo

Frisklivssentralen har laget en treningsvideo med yogaøvelser beregnet på hjemmeboende seniorer. Det er tre instruktørene i videoen, og de viser øvelsene for ulike funksjonsnivå. 

– Du kjenner selv etter hvor avansert du vil og kan gjøre de ulike øvelsene og hvor lenge du kan være i stillingene før det blir for tungt, poengterer Markussen. 

Er du i god form kan du gjøre øvelsene stående på stuegulvet. Trenger du mer støtte kan du benytte kjøkkenstol til å holde deg i under øvelsene. Ved behov kan du også trene yoga mens du sitter på kjøkkenstolen. 

Anbefaler daglig yogaøkt

Markussen anbefaler at du gjør noen av øvelsene hver dag.   

– Du bør daglig utfordre deg litt på alt fra balanse og smidighet til pust og oppmerksomhet. Det tar ikke så lang tid, lyder oppfordringen fra Markussen.   

Se yogavideoen og tren sammen med Finn Markussen og de andre instruktørene. 

 

TILBAKE TIL FORSIDE SENIORGUIDE