Paul Jarle Kvalheim utenfor U82-huset i Åsane.
BLI MED: Paul Jarle Kvalheim (67) anbefaler flere menn å bli med på ulike aktiviteter.
Bilde: Elen Alicia Castillo Langeland

Kom deg ut, mann!

Paul Jarle Kvalheim (67) er pensjonert sjømann, men ligger ikke på latsiden. Kvalheim er utrolig aktiv, og nå ønsker han flere menn med seg.

– Å sette seg ned i sofaen er bare tull. Jeg må ha noe å gå til, smiler Kvalheim. 

Ikke bare leder han en turgruppe hver uke, han fungerer som vaktmester på U82 og er nestleder for Åsane seniordans. Da han ble pensjonert, visste han ikke om tilbudene kommunen og lokalt kultur- og organisasjonsliv har for pensjonister. Et tilfeldig møte med en ansatt i Åsane kulturhus ble døråpneren. Hun introduserte han til seniordansen og siden har det eksplodert, forteller han. 

Å delta gir meg livsglede

– Jeg er blitt et nytt menneske, smiler Kvalheim når han blir spurt hva det betyr for han å delta på de ulike aktivitetene.

 – Det gir meg mer energi. Å være aktiv og bidra i de ulike tilbudene, gir meg livsglede.

Han poengterer at de som er pensjonister i dag føler seg mye yngre enn tidligere. 

 – Vi er ikke ferdige ennå. Om vi blir sittende hjemme har vi misforstått noe. Vi har arbeidet lenge, og nå er tiden inne for å få noe igjen for det, sier Kvalheim bestemt.

Menn må støtte hverandre

Han mener menn må bli bedre til å støtte hverandre. En måte å gjøre det på, er å delta på aktiviteter sammen. På aktivitetene kan de kan være seg selv og bli engasjerte. Han har sett hvor positiv virkning deltagelse har hatt på flere menn. Derfor oppfordrer han sterkt mannfolk til å bli med på tur, dans eller andre kulturtilbud. 

– Vi må bli flinkere til å fortelle hverandre om tilbudene som finnes. Vi har for eksempel tre turgrupper her i regi av Åsane frivilligsentral. Både på Åsane kulturhus og her på U82-huset er det mange kjekke aktiviteter. Det er noe for alle! sier Kvalheim. 

Han poengterer viktigheten av å være sosial. 

– Du kan få et bedre liv og finne deg en ny venn for livet. Det er veldig flott. Alle er hjertelig velkomne, smiler Kvalheim.

Se oversikt over aktivitetstilbud i bydelene.

Les om hvordan du blir frivillig i eldreomsorgen
 

TILBAKE TIL FORSIDE SENIORGUIDE