Spesialsykepleier hilser på ektepar utenfor boligen deres.
PÅ HJEMMEBESØK: Gunfrid Boge, spesialsykepleier i Frisklivssentralen, går på forebyggende hjemmebesøk hos seniorer over 75 år i Bergen kommune.
Bilde: Andrew Buller

Sjekk om du bor seniorvennlig

For å sikre at du kan bo tryggere og lengst mulig i eget hjem, kan du selv gjøre en rekke forbedringer og tiltak i boligen din.

Du kan gjøre mindre grep i boligen din for blant annet å redusere risikoen for fall og for å styrke brannsikkerheten.  

Brannsikkerhet  

Sørg for å ha røykvarslere som fungerer. Be gjerne om hjelp fra pårørende til å klatre opp for å teste dem og skifte batterier. Sjekk at du har slukkeutstyr som du mestrer å bruke selv. Branntepper og slukkespray er anbefalt og enkelt å benytte.   

Komfyren er en vanlig kilde til boligbrann, men en komfyrvakt kan forhindre dette.  Den kutter strømmen til komfyren, dersom du glemmer å følge med på kokeplatene. Installer gjerne også et tidsur til kontakten der du bruker kaffetrakteren.   

Trygg i trappen  

Innendørs er det lurt å sette opp gelender på begge sider av trapp hvis du har det. Merk gjerne første og siste trinn med en fargestripe. Da ser du mye lettere hvor trappen begynner og slutter. Fester du antisklibelegg på samtlige trinn, reduserer du faren for å skli i trappen.   

Har du trapper utendørs, bør du sette opp rekkverk. Rådet gjelder også dersom du har en bratt bakke eller sti opp til huset.   

Sikkerhet på badet   

Dusj er bedre enn badekar. Det er tryggere å gå inn og ut av dusjen, og enklere for dem som eventuelt skal hjelpe deg.   

Monter gjerne et håndtak i dusjen og bruk en stødig dusjmatte, slik at du ikke glir så lett på våte badegulv. Hvis du blir svimmel innimellom, bør du skaffe deg en stabil dusjkrakk.   

Fjern løse gjenstander    

Du bør fjerne snublefeller i hjemmet ditt. Det innebærer å unngå løse ledninger, tepper og gjenstander der du vanligvis går i huset. Tepper som fort glir, er spesielt viktig å fjerne. Gulvtepper der kantene stikker ut, bør du også ta bort. Det bør være fritt for tepper og løse gjenstander mellom sengen din og toalettet.   

Unngå klatring   

Balansen blir svekket med årene, og du bør derfor unngå å klatre opp på krakker og benker for å nå opp øverst i hyller og skap. Flytt derfor det du har bruk for i det daglige ned til en høyde der du enkelt når opp.   

Bruk innesko  

Bruk stødige innesko med støtte rundt hælen. Går du på sokkelesten inne, er det lett for at du sklir og faller.   

Lys om natten  

Ha på litt dempet lys på om natten, slik at du reduserer risikoen for å falle hvis du skal på toalettet på nattestid. Er det vanskelig å sove med lys på, kan du ha en lommelykt på nattbordet.    

Behov for å flytte?   

Du bør tenke over hvordan du ønsker å bo i alderdommen. I tillegg til at selve boligen bør være seniorvennlig, er det mange andre faktorer du bør ta med i vurderingen. Ta med i betraktningen at du kan få dårligere helse underveis, og da kan det være mer krevende å flytte.    

Vurder om boligen din gir deg enkel tilgang til butikk, transport og sosiale samlingssteder. Bor du usentralt og langt unna offentlig transport, kan det bli utfordrende og ensomme hverdager dersom du på et tidspunkt ikke mestrer å kjøre bil lenger. Tenk også over hvordan du kan løse nødvendig vedlikehold av hus og hage i årene fremover.  

Ønsker du å flytte til en mer tilrettelagt bolig, er det best med en leilighet som er trappefri og har livsløpsstandard.  

Forebyggende hjemmebesøk  

Ønsker du et forebyggende hjemmebesøk, kan du kontakte Frisklivssentralen på telefon 40 81 99 23 eller 40 81 99 25 på hverdager mellom klokken 08.00 og 15.00.   

Les også: Gjør tiltak etter seniorsjekk av boligen

TILBAKE TIL FORSIDE SENIORGUIDE