Ektepar står utenfor eneboligen sin.
IDYLLISK: Ekteparet Sigurd og Helene Drægebø bor idyllisk til i Hordvik. De ønsker å bli boende så lenge som mulig, og gjør derfor enkelte tiltak i bolig for å gjøre den mer seniorvennlig. – Vi setter nå opp håndtak i dusjen. Det er viktig for å unngå fall på vått badegulv, sier de.
Bilde: Andrew Buller

Gjør tiltak etter seniorsjekk av boligen

Sigurd og Helene Drægebø setter opp håndtak i dusjen etter et forebyggende hjemmebesøk fra Frisklivssentralen. – Vi kan også flytte alt vi har behov for til ett plan, om vi blir dårlige til beins.

Ekteparet Sigurd (83) og Helene Drægebø (80) bor i en enebolig i Hordvik med en fantastisk sjøutsikt. Boligen bygget de for 50 år siden, og ekteparet ønsker å bo der så lenge de mestrer det. Nylig hadde de besøk av Gunfrid Boge, spesialsykepleier i Frisklivssentralen, for et forebyggende hjemmebesøk.  

– Dette er et godt tilbud der vi får opplysninger om hva vi bør tenke over i boligen nå i alderdommen, sier Helene Drægebø. 

Forebyggende hjemmebesøk 

Er du over 75 år, kan du få tilbud om et forebyggende hjemmebesøk. Dette er en uformell samtale om tema som hverdagsliv og helse. I samtalen kan du få råd og veiledning om hva du selv kan gjøre for å bevare helsen og forebygge sykdom. Målet er at du skal holde deg frisk og kunne bo hjemme så lenge som mulig. Les mer om forebyggende hjemmebesøk.

Sikrer dusjen

Drægebø legger til at de allerede er i gang med å få på plass et tiltak i boligen. 

– Vi har behov for et håndtak i dusjen. Det er smart å ha noe å holde seg i, når vi skal vaske beina. Vi har snakket om det før vi fikk besøk fra Frisklivssentralen, men det først nå at vi har fått håndtaket i hus, uttaler hun. 

Ektemannen trekker frem at de lenge har hatt en antisklimatte i dusjen. 

– Den er også et viktig tiltak for å unngå at vi faller på et glatt badegulv, sier han. 

Kan flytte alt på ett plan

Hordvik-eneboligen er over to etasjer, men ekteparet Drægebø har stort sett det meste de trenger i hovedetasjen. 

– Vi har vaskemaskin, tørketrommel og fryseskap i kjelleren Trappen ned til kjelleren er bratt, men vi har gelender og er fremdeles spreke. I tillegg har vi en plan dersom vi skulle bli for dårlige til beins. Da flytter vi alt vi trenger opp i hovedetasjen. Det har vi god plass til, sier 80-åringen.  

Brannsikkerhet på plass

Sigurd Drægebø trekker frem at de har god sikkerhet i boligen. 

– Vi har kombinert brannvarsler og innbruddsalarm. Går alarmen hos oss, ringer det samtidig hos sentralen til alarmselskapet. Det gir en god trygghet, sier 83-åringen. 

Vurderer flere håndtak

Etter at ekteparet har kikket litt på hvor det er best å henge opp håndtaket i dusjen, dukker det samtidig opp en idé om å ha et håndtak i stuen også. Der er det to trinn ned til påbygget på huset, hvor det tidligere var en altan. 

– Jeg tror vi må ut å skaffe oss noen flere håndtak, sier Drægebø til slutt og får samtykkende nikk fra sin kone. 

Sjekk om du bor seniorvennlig

Les egen sjekkliste for å se om din bolig er seniorvennlig