Gå tilbake til:
Du er her:
Bilde: Sarah Skouen

Fortvil ikke, det finnes effektive måter å bekjempe denne rakkeren på. Det viktigste er at du faktisk gjør noe!

Om brunsneglen

De fleste bergensere har nok rukket å stifte bekjentskap med brunskogsneglen.

Trives best i fuktig vær
Trives best i fuktig vær
Bilde: Sarah Skouen

Brunsneglen finnes stort sett i tilknytning til hager og bebyggelser, men har etter hvert vist seg å kunne gjøre stor skade også i landbruket.

Mange hageeiere fortviler hvert år over å få store deler av hagen sin rasert og nærmest oppspist av brunsnegl, og den opptrer enkelte steder i så store mengder at hagegleden kan svekkes betydelig.

Ettårig livssyklus

Brunskogsneglen lever som regel bare i ett år, og det er den store formeringsevnen som gjør den til et så stort problem for mange.

Hver snegl legger cirka. 400 egg fra juli/august, og en god huskeregel er derfor at for hver snegl du tar, er det 400 færre snegler neste år!

Eggene, som er kulerunde og melkehvite, klekkes på høsten og de små sneglene overvintrer til neste vår. De store sneglene du ser på høsten er dermed allerede på dødsleiet, slik at det er bekjempelse av de små sneglene og eggene som er viktig da.

Hva bør du gjøre?

Det finnes heldigvis effektive måter å bekjempe brunsneglen på, og særlig effektivt blir det når flere går sammen - f.eks. naboer i et nabolag, borettslag, hagelag eller velforeningen i nærområdet. Den enkelte hageeier er den viktigste aktøren i sneglebekjempelsen. Det er viktig å starte med en gang sneglene begynner å komme om våren, og fortsette jevnt fram mot høsten.

Kort oppsummert er det tre måter å bekjempe på som har vist seg å fungere spesielt godt:

  1. Plukke og klippe snegler hele sesongen, eventuelt hell på kokende vann.
  2. Nemaslug - Biologisk bekjempelsesmiddel. Brukes helst vår og høst.
  3. Ferramol, Smartbayt o.l. - Jernfosfatpreparater. Brukes vår og sommer.

En kombinasjon av de tre metodene over er det beste.

Nemaslug, som er små nematoder (rundormer) som parasitterer brunsneglene, er et middel som blandes ut i vann. Blandingen kan enten vannes utover hagen, eller du kan bruke den såkalte "kannibalmetoden" som går ut på å ha oppklippede brunsnegler i blandingen og så legge sneglene ut som åte. Nematodene bærer med seg en bakterie som tar knekken på sneglene, og når sneglen dør finner nematodene veien videre til neste snegl - enten via jorden eller ved å bli spist av en ny snegl.

Jernforsfatpreparater er små korn/granulater som legges utover i hagen, gjerne rundt bed, åkerkant og komposthaugen. Brunsneglene tiltrekkes av middelet og spiser det, og vil etter noen dager dø. Legg gjerne granulatene litt skjult slik at fuglene ikke tar de.

Hverken Nemaslug eller jernfosfatpreparater er giftige eller farlige for mennesker, barn, hunder eller andre dyr og fugler. Bekjempelsesmidler for snegler fås kjøpt på de fleste hagesentre eller tilsvarende bedrifter/butikker for hage og landbruk.

 

Unngå videre spredning!

Viktigste spredningsveien for brunsnegl er trolig via potteplanter. Det er derfor svært viktig at du sjekker potter og planter ved kjøp, og ellers ved flytting av planter fra ett sted til et nytt. Se etter små snegler og egg.

Forebygg ved å holde hagen fri for "rot" som sneglene kan gjemme seg under, klipp opp busker for å ha minst mulig skyggefulle og fuktige plasser, og velg gjerne planter som brunsnegler liker dårlig.

Brunsneglen er kjent for å spise det meste, men følgende planter er eksempler som synes å gå mer eller mindre klar:

- Roser

- Lavendel

- Peoner