Dagsturhytta med norsk flagg

Dagsturhytten Ådnabu er åpen for besøk døgnet rundt, hele året.  Hytten skal være en sosial møteplass, fremme folkehelse, og et sted å søke ly og spise niste. Alle hyttene har et nynorsk turbibliotek som skal stimulere til lesing, og fremme nynorsk litteratur spesielt.

Dagsturhytta Ådnabu åpnet 7. februar 2024. Hytten eies av Bergen kommune ved Bymiljøetaten, mens selve Dagsturhytteprosjektet ledes av Vestland fylkeskommune og ble startet av tidligere Sogn og Fjordane fylkeskommune i 2016. Hyttene er nå blitt kjente landemerker og populære turmål i hele Vestland fylke.

Innsiden av dagsturhytta, med bokhyller og store vindu

Dagsturhyttene skal være en sosial møteplass, fremme folkehelse, og et sted å søke ly og spise niste. Alle hyttene har et nynorsk turbibliotek. Det skal stimulere til lesing, og fremme nynorsk litteratur spesielt.

Dagsturhytta er tegnet av ROJO arkitekter og bygget av Stad Kystbygg.
 

NB! Det er ikke lov å overnatte i dagsturhytta. 

Samarbeidspartnere


Dagsturhytta er finansiert med tilskudd fra Vestland fylkeskommune, Sparebankstiftelsen Sogn og Fjordane og Eviny, spillemidler fra Norsk Tipping og kommunens egne midler. Bøkene i biblioteket er utvalgt og gitt av Bergen Offentlige Bibliotek og Vestland fylkeskommune. Janus har gitt ullsokker til hytten som er til fri bruk for kalde dager. 
 

Sti til dagsturhytta starter ved Oppetveitlia (126 meter over havet) og det er skiltet fra startpunkt. Fra Oppetveitlia er det ca. 1 km til dagsturhytta og du bruker vel 30 - 40 minutter (en vei, A - B) . Hytta ligger ved Stemmebrunane (350 meter over havet).

Det er skiltet til stistart fra busstopp Hølbekken (1,5 km en vei, A - B) og fra Ådnamarka skule (1,9 km en vei, A - B).

Det finnes flere stitilkomster til hytta, men hovedsti følger ryggen av Meåsen. Stien er tilrettelagt med to broer der stien krysser Meåsbekken.


Vanskelighetsgrad


Stien vurderes som middels, med moderate stigninger. Siste del av stien har et par stigninger som er noe mer krevende enn grønn tursti.

Gradering: Blå med innslag av et par bratte, men korte partier. 


Kollektivtransport og parkering


Dersom du ikke kan besøke dagsturhytta ved å gå hjemmefra, anbefaler vi kollektivtransport. Reiser man fra Bergen sentrum til hytta, er kollektivtransport raskeste reisemåte. Det er mulig å komme seg til turstart på under 30 minutter fra Bergen stasjon (togstasjonen), og på hjemturen går det busser relativt hyppig fra Hølbekken til Arna stasjon. I motsatt retning går bussen til Nesttun på under en halvtime.


Reiserute fra Bergen stasjon: Tog til Arna stasjon og buss videre til Hølbekken.

Reiserute fra Nesttun: Buss til Hølbekken.

Parkering:  Det er ikke etablert turparkering i forbindelse med dagsturhytta. Det er imidlertid tillatt å parkere ved Ådnamarka skule på hverdager etter kl. 16.30 og på lørdager, søndager og helligdager. Følg skilting. 
 

Du kan finne dagsturhyttas beliggenhet enten via Bergen kommune sitt Friluftskart, eller  Ut.no.

Hjelp oss til å ta vare på Ådnabu. Her er noen hytteregler vi ber deg som besøkende å ta hensyn til.

  • Det er ikke anledning til å overnatte i dagsturhytta.
  • Sett skoene utenfor døren. Det er stativ for sko på begge sider av inngangsdøren. Heng våte klær utendørs.
  • Ta med alt søppel hjem. Rydd både innendørs og utendørs.
  • Kost over gulvet før du går. Du finner kost i hytta.
  • Har du lånt ullsokker? Husk å legge dem pent tilbake.
  • Førstehjelpsskrin skal henge på veggen. Husk å henge dette på plass etter bruk.
  • Sett alt utstyr tilbake på plass etter bruk.
  • Det er ikke lov med hund inne i hytta.

Ved til ovnen finner du i vedbua til høyre for inngangsdøren. Her finner du også opptenningsved. Husk å lukke døren.

Turbibliotek:

  • Kos deg med bøkene i turbiblioteket, og ta gjerne med en bok ut. Men husk å sett den tilbake i hylla.