Ka vil DU bli? er en samarbeidsordning mellom skolene i Bergen og arbeidsliv og utdanningsinstitusjoner.
Ka vil DU bli? er en samarbeidsordning mellom skolene i Bergen og arbeidsliv og utdanningsinstitusjoner.
Målsettingen å gi elevene økt kunnskap både om seg selv og om samfunnet før de velger videregående opplæring. Alle elever får delta på Fagdag i bedrift og Utprøving på videregående skole.
For å bistå skolene i arbeidet med å møte intensjonene i faget utdanningsvalg og fylle målene i læreplanen har Bergen kommune, ved Etat for skole etablert Ka vil DU bli?
På denne måten får skolene et kvalitetssikret og vel forberedt tilbud fra eksterne aktører som bidrar til å dekke målene i læreplanen for utdanningsvalg.
Høsten 2008 ble faget utdanningsvalg innført som obligatorisk fag i ungdomsskolen.
Ved at elevene får mer kunnskap i forkant, ønsker man å oppnå at flere elever velger en videregående opplæring som de fullfører. Les og se mer om faget utdanningsvalg hos Utdanningsdirektoratet.
Ka vil DU bli? har to hovedaktiviteter, Fagdag i bedrift og Utprøving på videregående skole.
Gjelder alle elever på 9. trinn. Det vil si at omkring 3000 elever får hvert år prøve et yrke på en arbeidsplass. Vi har avtaler med omkring 65 virksomheter, i et bredt spekter av bransjer. Samtlige utdanningsprogram er representert.
Lærerne får faglig påfyll ved å følge elever til forskjellige Fagdager i bedrift.
Dette gjelder alle elever på 10. trinn. Det vil si omkring 3.000 elever får hvert år prøve et utdanningsprogram på videregående skoler. Dette blir gjort i tett samarbeid med Vestland fylkeskommune. De videregående skolene er fleksible og tilpasser seg ungdomsskoleelevenes ønsker, slik at samtlige elever får prøve det utdanningsprogrammet de har som førstevalg.
I tillegg legger Ka vil DU bli? til rette for aktiviteter som støtter opp om hovedaktivitetene, Fagdag i bedrift og Utprøving på videregående skole:
Ved spørsmål om samarbeidsordningen Ka vil DU bli? kan du kontakte Aase Bergmann på epost: aase.bergmann@bergen.kommune.no eller på telefon 916 788 25.
Masteroppgave om elevenes perspektiv på å delta på Fagdag i bedrift ble publisert i 2018.
Doktorgradsprosjekt ved stipendiat Petra Røise, har i samarbeid med lærere og rådgivere undersøkt arbeidsmåter i faget utdanningsvalg, og hvordan en aktivitet som Fagdag i bedrift kan bidra til at eleven opplever sammenheng i læring på skole og på utplassering.En sentral del av prosjektet er fokusgruppeintervjuer av elevene etter fagdagen. Doktorgradsarbeidet forventes ferdig i desember 2021.