Å begynne i barnehagen

Å begynne i barnehagen

En god tilknytting i barnehagen er viktig for at barna skal få en best mulig start i sin nye hverdag. En rolig oppstart gir et godt grunnlag for trygg tilknytting og gode barnehagedager.

Hvordan kan du forberede til barnehagestart

Det er en stor endring i familien når barnet skal begynne i barnehagen. Det kan være vanskelig å vite hvilke barnehager en skal søke. Har dere ønske om å komme og se barnehagen før dere søker, er dere velkommen til å kontakte oss. I juni inviterer vi nye barn og foreldre til besøksdager i barnehagen, her får dere treffe personalet på gruppen som barna skal begynne på. Vi inviterer også foreldre til nye barn til foreldremøte. Besøk gjerne barnehagens uteområde utenom åpningstid før oppstart. Snakk med barnet om barnehagen og nevn personalet med navn, slik at barnet venner seg til ordlydene.

Tilvenningsprosessen

Det er store individuelle forskjeller på hvor lang tid et barn trenger på å venne seg til nye omgivelser og voksne, som å begynne i barnehagen.

Vi anbefaler at dere setter av god tid til tilvenning, da det individuelt hvor lang tilknytning barnet trenger.  Hvor mange og lange de første dagene i barnehagen er, anbefaler vi at dere snakker med tilknytningspersonen om. Før barnet begynner i barnehagen, vil dere få et velkomstbrev fra barnehagen, om hvem som jobber på gruppen til barnet.

De første dagene i barnehagen vil barnet være sammen med tilknytningspersonen og få andre barn. Vi tar hensyn til at det ikke skal være for mange ukjente voksne rundt barnet ved oppstart. Dette gjør vi for å skape trygghet og tilknytning mellom barnet, familien og barnehagen. Tilknytningspersonen er spesielt viktig for de yngste barna. Hovedoppgaven til tilknytningspersonen er å trygge barnet og foreldre. Vi er opptatt av god kommunikasjon mellom barnehagen og hjem.

Dere vil få tilbud om en startsamtale med barnehagelærer som har hovedansvar for barnet deres. På denne samtalen er vi opptatt av å bli bedre kjent med barnet deres og dere som foreldre.

Avskjed

Det er viktig å informere barnet når dere går og tilknytningspersonen/personalet, uansett hvor lite det er. Barnet skal lære seg å stole på andre mennesker, at dere går og kommer tilbake når dere sier det, så skjer det. Sier dere «ha det» til barnet, betyr det at dere går og kommer tilbake til avtalt tid. 

Gråt

Det er ikke uvanlig at barn gråter når foreldre går. Gråt er et naturlig uttrykk. Tilknytningsperson og foreldre må være enig i at barnet er klart for at foreldre går.  Det kan være første gang barnet er alene med andre mennesker som det ikke kjenner. Personalet har god kjennskap til hvordan ulike barn utrykker seg med gråt, og hvilke tiltak som gir barnet ro, trivsel og utvikling. Er dere usikker og urolig når barnet ditt gråter, ta kontakt med personalet så kan de fortelle deg hvordan det barnet ditt har det i barnehagen. Dere kan alltid ta kontakt med barnehage, hvis dere er usikre.

Å begynne i barnehage

Det å begynne i barnehagen for første gang, eller bytt barnehage, er en stor endring for barnet. Vi er opptatt av at hvert enkelt barn og familie skal føle seg trygge i barnehagen vår, og en del av fellesskapet i barnehagen. Er dere usikre på noe, ønske vi at dere tar kontakt med oss, og evt spør om en samtale. Personalet i barnehagen har lang erfaring med at barn begynner i barnehage og foreldresamarbeid. Et godt samarbeid mellom hjem og barnehage er viktig, og en trygghetsfaktor for barnet.

Les mer på ulike språk her: https://www.bergen.kommune.no/innbyggerhjelpen/barnehage-og-skole/barnehage/barnehageplass/ny-i-barnehagen-informasjon-pa-flere-sprak#2