Barn i vogn
Nytt barn i barnehagen
Bilde: Mona Kirkevik Heggernes

Å begynne i barnehagen

Barndommen leves i stor grad i barnehagen og vi ønsker å være et godt sted for barna å være. I barnehagen skal barna få utfolde seg og leke og lære sammen med andre barn.

Vi er opptatt av at rammer og rutiner skal være slik at barna gjenkjenner dem fordi vi vet at trygge rammer og rutiner skaper forutsigbarhet, noe som igjen gir en trygghet.

Hvordan kan du forberede til barnehagestart

Har dere ønske om å komme og se barnehagen før dere søker, er dere velkommen til å kontakte oss. I juni hvert år, inviterer vi til foreldremøte for nye foreldre i barnehagen vår. I møtet gir vi informasjon om barnehagen vår og den første tiden for barnet i barnehagen, det blir rom for dialog og vi inviterer til besøksdag for det enkelte barn med foreldre der det legges opp til lek på avdelingen barnet skal begynne på og møte med andre barn på avdelingen og de som jobber der. Besøk gjerne barnehagens uteområde utenom åpningstid før oppstart. Snakk med barnet om barnehagen og nevn personalet med navn, slik at barnet venner seg til ordlydene.

Oppstart og tilvenningsperioden

Før barnet begynner i barnehagen, vil dere få et velkomstbrev fra barnehagen, om hvem som jobber på gruppen til barnet. Dere må sette av tid de første dagene til å være sammen med barnet i barnehagen.  Barnet skal løsrive seg fra dere og knytte seg til oss. Det skal bli kjent med opplevelsen av at foreldrene går for så å komme tilbake og hente barnet. Vi har gode rutiner for tilvenningsperioden. Først og fremst er hver tilvenningsperiode ulik – like ulik som hvert barn vi tar imot. 

De første dagene i barnehagen vil barnet være sammen med en voksen, tilknytningspersonen, og noen få andre barn. I begynnelsen skal vi øve på at dere går fra barnet en kort periode. Vi tar hensyn til at det ikke skal være for mange ukjente voksne rundt barnet ved oppstart. Dette gjør vi for å skape trygghet og tilknytning mellom barnet, familien og barnehagen. Tilknytningspersonen er spesielt viktig for de yngste barna. Hovedoppgaven til tilknytningspersonen er å trygge barnet og foreldre. Vi er opptatt av en god kommunikasjon mellom barnehagen og hjem.

Avskjed

Dere skal alltid gi beskjed til barnet at dere går, selv om det kan være fristende å liste seg ut når barnet er opptatt i lek. Trygghet og forutsigbarhet er viktig for barnet. 

Så vet vi at det kan være leit å forlate et gråtende barn, kanskje gråtende og fortvilet. Kanskje har en lyst å gråte selv. Da skal dere vite at vi vil ta kontakt med dere etter hvert for å fortelle hvordan det går. Vår erfaring er at som oftest opphører gråten når dere er gått og barnet starter lek og samspill med de andre på avdelingen. 

Dersom barnet ikke roer seg, vil vi be dere komme tilbake. Vi presser aldri barnet i tilvenningen, og vil alltid ha en dialog med dere rundt dette. For de fleste barn tar den første tilvenningen mellom 3 - 5 dager, men det kan også gå lengre tid. Uansett kan det være fint for barnet i de første ukene å ha noe kortere dager enn hele åpningstiden dersom dere har anledning til det. 

Foreldresamarbeid

Godt samarbeid med foresatte er viktig for oss. Både i de uformelle møtene daglig, men også gjennom formelle samtaler og møter. Barna oppfatter stemning mellom personal og deres foresatte. Er dere trygge på oss, vil det påvirke barna positivt. I løpet av den første tiden, når barnet er tygt og dere kan gå fra det, vil vi invitere dere til en første foreldresamtale som vi kaller Startsamtalen. Her vil vi bli bedre kjent med hverandre gjennom dialog om barnets rutiner, hva det er opptatt av etc.

Bergen kommune - Ny i barnehagen - informasjon på flere språk