Om standpunktkarakterer og hva som er viktig i livet

Elevene på 10. trinn har fått standpunktkarakterene, og det er mange følelser ute og går. Her er teksten vi på 10. trinn har sendt hjem til foresatte.

Kjære alle foresatte på 10. trinn!

De siste ukene har vært hektiske for både elevene og lærerne. I dag har elevene fått standpunktkarakterene. Noen er glade, noen synes det er helt greit, og noen er kjempelei seg for at de ikke kom i mål med de karakterene de hadde jobbet for. Noe som kan være særlig vanskelig å forstå, er hvor mye utvikling som skal til for å holde en karakter fra termin til termin. Attpåtil skal alle kompetansemålene sees i sammenheng når det er standpunktkarakter, og elevene skal vise kompetansen sin i både kjente og ukjente sammenhenger. Til slutt må vi bare sette strek, men det betyr ikke at elevenes utvikling stopper. De skal lære mye både på videregående og i livet. Karakteren de får nå, sier bare noe om hvor langt de kom og hvor mye de fikk vist frem til juni 2022. 

Selv om karakterene ikke sier hvem de er som mennesker, kan det likevel være ungdommer som føler seg knust fordi de ikke kommer inn på førstevalget sitt på vgs. Det har skjedd før, og det har gått fint likevel. Noen kommer inn på førstevalget sitt og angrer. Det går fint da også. Fremtiden blir ikke bestemt med disse karakterene.  

Hvis du vil hjelpe ungdommen din å forstå at hen har utviklet seg selv om karakteren er den samme, kan dere se på denne illustrasjonen av hvordan kravene til samme karakter øker og med to eksempler på elever sin karakterutvikling:

Du har utvikling!
Du har utvikling!

Til sist, et utdrag fra tekst fra Gran ungdomsskole som er fin å ta med seg i disse tider:

Om karakterer fra Gran ungdomsskole
Om karakterer fra Gran ungdomsskole