Dagsturhytten med norsk flagg utenfor.
Dagsturhytta Ådnabu ligger 350 meter over havet med fantastisk utsikt over Arnavågen og Vidden.
Bilde: Øystein Simonsen

Bergen kommunes første dagsturhytte har åpnet

Onsdag 7. februar åpnet dagsturhytten Ådnabu i Arna. Hytten er åpen for besøk døgnet rundt hele året.

Åsmund Ertshus Mathisen og byråd Christine Kahrs foran navneskiltet til hytten.
Åsmund Ertshus Mathisen fra Bymiljøetaten avdekket navneskiltet sammen med byråd Christine Kahrs.
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

– Jeg er altså så stolt! En dagsturhytte i Arna ble foreslått høsten 2022, og allerede nå er den på plass. Dette viser virkelig action fra kommunen, strålte byutviklingsbyråd Christine Kahrs under åpningen. 

For å komme seg til hytten tok byråden tog fra Bergen til Arna, og deretter buss fra Indre Arna skule til Hølbekken like nedenfor turstart. En tur som ifølge reiseplanleggeren til Skyss tar 26 minutter. Derfra kan man gå til dagsturhytten på en halvtime hvis man er litt rask. 

– Hit har jeg ikke gått på tur før, men her skal jeg komme tilbake og ta med vennene mine. En fantastisk tomt og beliggenhet, sa byråden.  

Innsiden av hytten med turbibliotek og utsikt over Arnavågen.
Bergen Offentlige Bibliotek er ansvarlig for turbiblioteket i hytten.
Bilde: Kristin Madsen Klokkeide

Populære turmål 

Ideen om dagsturhytter kommer opprinnelig fra Sogn og Fjordane, der dagsturhyttene er blitt populære lavterskel-turmål. Hytten i Arna er utstyrt med varmeovn og solcellepanel, og skal være et sted folk kan gå til for å spise matpakken og varme seg. Hytten har også et nynorsk turbibliotek. Det ligger i konseptet at dagsturhyttene skal stimulere til lesing, spesielt av nynorsk litteratur.

– Vi har funnet bøker som særlig egner seg for barn og barnefamilier, og noe som er lett å lese når man er på tur, fortalte biblioteksdirektør Julie Andersland. 

Bro over bekk
Bymiljøetaten har tilrettelagt stien opptil hytten.
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

– Dette er alle sin hytte

Hytten eies av Bymiljøetaten i Bergen kommune, mens selve dagsturhytteprosjektet ledes av Vestland fylkeskommune. Fylkesvaraordfører Stian Davies understrekte at dette er alle sin hytte, og at vi må ta vare på den sammen. 

– Nordmenn har en sterk hyttetradisjon, og alle føler kanskje at alle andre eier en hytte. Men det er veldig mange som ikke eier en hytte, og det er utrolig kjekt å kunne være med på et spleiselag som sørger for at flere kan få ta del i hytteeventyret, sa Davies. 

Samarbeidspartnere

Bymiljøetaten har hatt prosjektlederansvar og tilrettelagt stien opp til hytten. 

En trestamme danner en bueformet port.
Eventyrlig tursti opp til hytten.
Bilde: Veronica Årseth Ljosheim

Dagsturhytten er finansiert med tilskudd fra Vestland fylkeskommune, Sparebankstiftelsen Sogn og Fjordane og Eviny, spillemidler fra Norsk Tipping og kommunens egne midler. Bøkene i biblioteket er utvalgt og gitt av Bergen Offentlige Bibliotek og Vestland fylkeskommune. Janus har gitt ullsokker til hytten som er til fri bruk for kalde dager.

Les mer om dagsturhytten i Arna