Magnar Sekse, Christine Kahrs og Anne Berit Storheim ved drikkevannspost
SESONGÅPNING: Etatsdirektør i Bergen Vann Magnar Sekse, byråd for byutvikling Christine Kahrs og sjef for parkseksjonen i Bymiljøetaten Anne Berit Storheim markerte sesongåpningen av drikkevannspostene med å dele ut vannflasker i Byparken.
Bilde: Trude Haugen

Fyll opp vannflasken når du er på bytur

Kirsebærtrærne er nesten ferdigblomstret, solen skinner fra skyfri himmel og vi teller ned mot 17. mai. Det betyr også at drikkevannspostene er på plass for sesongen.

byråd Christine Kahrs snakker med russejenter
Russen smilte i takt med solen og ble minnet på av byråden om å drikke nok vann!
Bilde: Trude Haugen

Onsdag 15. mai kunne byråd for byutvikling, Christine Kahrs, erklære sommersesongen for åpnet. I hvert fall med tanke på drikkevannspostene. Seks forskjellige steder rundt i Bergen sentrum kan nå bergensere og tilreisende atter fylle vannflaskene sine med deilig, trygt og gratis drikkevann. Sammen med blant andre Magnar Sekse, etatsdirektør for Bergen Vann, og Anne Berit Storheim, sjef for parkseksjonen i Bymiljøetaten, markerte hun dette med å dele ut vannflasker til forbipasserende som tok seg en lunsjtur i finværet. 

Tilgang på rent vann er helt grunnleggende for liv og helse, også for bergensere. 

– Dette er et fantastisk initiativ og et utrolig flott tilbud i sommerhalvåret. Her kan alle være trygge på å få rent, trygt vann - rett fra Svartediket vannbehandlingsanlegg, sier Christine Kahrs, byråd for byutvikling. 

Byråd for bymiljø Christine Kahrs fyller vannflaske ved drikkevannspost
Byråd Christine Kahrs benyttet anledningen til å fylle på sin vannflaske.
Bilde: Trude Haugen

Gratis vann hele døgnet

Totalt seks vannposter er plassert i Bergen sentrum:

  • Bryggen
  • Blomstertorget/Fisketorget
  • Byparken ved Festplassen
  • Vågsallmenningen
  • Marken
  • Byparken ved Biblioteket

Gratis, trygt og rent bergensvann vil være tilgjengelig fra disse gjennom hele sommerhalvåret. Vi håper dette kan bidra til at flere gjenbruker flaskene sine og at vi med det forbruker færre plastflasker.

Drikkevannsposter sentralt plassert i hver bydel

I tillegg til de seks  som er plassert rundt i sentrumskjernen, vil etter hvert alle bydeler få minst en drikkevannspost sentralt plassert hos seg innen utgangen av 2024. Disse vil bli plassert i tilknytning til etablering av nye eller opprusting av eksisterende byrom som lekeplasser, gatetun, parker og lignende. Drikkevannspostene blir rengjort daglig.

– Dette arbeidet er vi godt i gang med, og de blir plassert ut etter hvert som de forskjellige anleggene ferdigstilles, sier Anne Berit Storheim, sjef for parkseksjonen i Bymiljøetaten. 

Kart over drikkevannsposter i Sentrum. Tekst med plassering i bydelene
Drikkevannsposter er plassert 6 steder i Bergen sentrum, og etter hvert i alle bydeler.
Bilde: Bergen Vann/Tore Andersen

Stabilt høy tilfredshet med tjenestene til Bergen Vann

Bergen Vann gjennomfører årlig brukerundersøkelser for å kartlegge omdømmet i befolkningen, samt å identifisere eventuelle utviklingspotensialer.  

Magnar Sekse, etatsdirektør i Bergen Vann
Magnar Sekse, etatsdirektør i Bergen Vann
Bilde: Trude Haugen

Årets undersøkelse viser at hele 94% av innbyggerne er fornøyde med tjenestene til Bergen Vann. Brukerne har også økende tiltro til kvaliteten på drikkevannet der de bor. En økning fra 84% til 89% sammenlignet med i fjor. 86% av brukerne vurderer også smaken på drikkevannet som godt.

-Dette er selvfølgelig veldig hyggelige tall for oss, og en bekreftelse på den jobben vi i Bergen Vann legger ned for å gi rent vann til folk og fjord, sier Magnar Sekse, etatsdirektør i Bergen Vann.

Ungdommelig initiativ

Vannpostene var i sin tid et initiativ fra Ungdommens bystyre, som sendte ballen videre til byrådsavdelingen for Byutvikling. Høsten 2017 fikk Bymiljøetaten sammen med Bergen Vann (tidligere Vann- og avløpsetaten) i oppdrag å utrede plassering og praktiske løsninger.

Bymiljøetaten står for drift, vedlikehold og renhold av vannpostene, mens Bergen Vann leverer  det deilige og friske Bergensvannet i kranene. 

Relaterte artikler:  

Drikkevannskvaliteten i Bergen