Helårsbadere
VINTERBAD: Flere og flere drister seg til et forfriskende bad også i vintersesongen.
Bilde: Trude Haugen

Vannkvalitet ved helårsbading

Flere og flere lar ikke kalenderen sette begrensninger for badesesongen. Noen hensyn er det allikevel lurt å ta.

Sauna og badevannstermometer som viser 5 grader.
En varmende sauna er deilig når badetermometeret kryper mot 0.
Bilde: Trude Haugen

Helårsbading har blitt mer og mer populært de siste årene, og flere tar seg en dukkert uavhengig av hvilken dato kalenderen viser. Mange benytter seg av en av Bergens 23 offentlige tilrettelagte badeplasser, eller hopper fra et skjær eller en kai med redningsstige. De siste årene har det også dukket opp flere flytende saunaer som tilbyr dampende varme mellom dukkertene.

Vinteren i Bergen kan dog som vi vet være våt, med mye nedbør - og veldig ofte i form av regn. Dette kan by på noen utfordringer med tanke på vannkvaliteten.

Dårlig badevannskvalitet ved mye nedbør

Vannkvaliteten kan variere veldig fra dag til dag, og etter større regnskyll er sjansen for dårlig badevannskvalitet høyere enn vanlig. Høyere bakterieverdier kan da forekomme i kortere perioder, men vil som regel være god igjen etter et døgn eller to. Det kan derfor være lurt å unngå bading etter dager med store nedbørsmengder. Dette gjelder spesielt i tettbebygde  og sentrumsnære strøk som for eksempel rundt Puddefjorden.

Regn i vann
Vent gjerne et døgn eller to med badingen etter større regnfall.
Bilde: Max_Upsplash

Fellesledninger

Som ikke bare Norges, men også Europas mest nedbørsrike by, skal det mye til for å klare å holde unna alt vannet vi blir beriket med i byen vår.  En stor del av avløpsledningene, og spesielt i sentrumsområdene, er fellesledninger.  Det vil si at kloakk og overvann blir transportert til renseanleggene våre i de samme rørene. Ved store nedbørsmengder vil derfor noe avløpsvann av og til gå i overløp og gå urenset til resipient (sjø/vann), som igjen vil føre til midlertidig redusert vannkvalitet.

Bergen kommune har derfor et stort fokus på å separere avløpssystemet, der overvann/regnvann blir transportert tilbake til resipient (sjø/vann) i egne overvannsrør,  eller på overflaten, og kloakken blir transportert i egne avløpsrør. Dette vil på sikt reduserer overløpsmengden.

Bystyret gjorde  blant annet et gjennomføringsvedtak på 168 millioner i september 2023 for å starte arbeidet med å separere overvann/regnvann fra kloakk i Løvstakklien-Bøhmergaten. 

Helårsbadere gjør seg klar til bading iført ullsokker
Ull er viktig når man er helårsbader!
Bilde: Trude Haugen

Så la oss håpe på mange fine høst- og vinterdager slik at alle som vil, kan nyte en forfriskende, og ren, dukkert når vi nå går mot mørkere dager.

Les mer om Bergens badeplasser og vannkvalitet her.

Oppdager du feil på vei, vann eller trafikk? Vennligst meld ifra til Bergen kommune sin døgnbemannede Vaktsentral.

Les mer om: