Bilde av person i helseuniform som måler temperatur på en pasient
KUNNSKAP I PRAKSIS: - Jeg lærer noe nytt hver dag, sier lærling Siren Smith Gjøen. Hun er en av kommunens 280 lærlinger og stortrives i jobben på Bergen helsehus.
Bilde: Andrew M.S. Buller

LÆRLING I KOMMUNEN: Siren vil gi pasientene en litt bedre hverdag

Som lærling på Bergen helsehus får Siren Smith Gjøen (19) stadig prøvd seg på nye ting. – Ikke vær redd for å utfordre deg selv, er hennes råd til andre lærlinger.

Portrettbilde av jente i helseuniform
LØNNET UTDANNING: – Det er veldig stas å få lønn under utdanningen. Det er en anerkjennelse på jobben du har gjør og en smakebit på voksenlivet.
Bilde: Andrew M.S. Buller

Nå snakker vi med: Siren Smith Gjøen.

Alder: 19 år.

Aktuell med: Lærling på kommunal allmennmedisinsk sengepost (KAS) på Bergen helsehus siden august i fjor og deltar i videokampanje om lærlinger i Bergen kommune. 

Hva gjør du en typisk dag?           

– En typisk dag kan bestå av måling blodtrykk, sjekk av allmenntilstand, servere mat, rydde litt og snakke med pasientene. Pasientene her er på korttidsopphold, så det varierer fra person til person hva de trenger. 

Hva har vært det beste så langt?

– Det beste er å praktisere det jeg har lært på skolen. Det er fint å se at jobben jeg gjør har effekt. 

Hva har du lært?

– For eksempel måling av blodsukker, det øvde vi ikke så mye på på skolen. Jeg har også gjort mange ting med veilederen min som jeg ikke har hatt på skolen. Jeg har vokst som person etter at jeg begynte her, jeg har blitt  mer ivrig på å lære og tryggere på jobben jeg gjør. Jeg har også lært hvor viktig det er med godt samarbeid, både mellom oss og pasienten, og de som jobber sammen.  

Hvordan er du til nytte for innbyggerne?

– Jeg hjelper folk når de trenger det. Jeg snakker mye med pasientene og prøver å trygge dem. Jeg vil gjøre det jeg kan for at  oppholdet hos oss blir litt bedre. 

Hvilken vei har du gått og hva er planen din videre?

– Jeg gikk helse og omsorg VG1, og helsearbeiderfaget VG2, og lærling som helsefagarbeider i VG3. Hvis jeg består fagprøven får jeg fagbrev. Jeg vil fortsette å jobbe innen helse og omsorg. Drømmen er å jobbe med noe akutt, fordi det er så variert. 

Sirens fem råd til ferske lærlinger

  1. Vær nysgjerrig, still mange spørsmål. 
  2. Tørr å utfordre deg selv, gå ut av komfortsonen.
  3. Ikke vær redd for å spørre om hjelp, enten det er yrkesopplæringen eller på jobben
  4. Hvis du gjør feil, vær ærlig om det, og lær av det.
  5. Kom forberedt: til riktig tid og med riktig utstyr. Det hjelper deg veldig. 

Vil du bli lærling i kommunen?

  • Bergen kommune er en av de største opplæringsbedriftene i Vestland. Bergen kommune har i dag totalt 280 lærlinger  i 18 ulike fag. 
  • 15. februar lyses det ut cirka 160 nye lærlingestillinger. Vi har stort behov for lærlinger i helsearbeiderfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget og  byggdrifterfaget. I tillegg ønsker vi flere lærlinger i kjemiprosessfaget, ernæringskokkfaget og brannforebyggerfaget. 
  • Fristen for å søke er 1. mars hvert år.

Les mer om å bli lærling i Bergen kommune på denne siden

VIDEO: Se video med Siren og andre lærlinger i kommunen: