Dame viser frem radonmåler
MÅLER: Sandra Kalnina-Gerharde er kommunens radonmåler. Her henter hun en brikke som har hengt i Øvrebø barnehage i to måneder.
Bilde: Nina Blågestad

JOBB I KOMMUNEN: Radon-damen Sandra brenner for godt inneklima

Sandra Kalnina-Gerharde sjekker at kommunens bygninger ikke er utsatt for farlig radonstråling.

NÅ SNAKKER I MED: Sandra Kalnina-Gerharde.

STILLING: Overingeniør inneklimamålinger, Byggteknisk avdeling i Etat for bygg og eiendom.

AKTUELL MED: 15. april er sesongen for radonmåling over. 

Hva holder du på med akkurat nå?

– Nå er jeg i innspurten med å hente inn radonmålinger i kommunale barnehager og skoler.  Det er lovpålagt å sjekke skoler, barnehager og utleieboliger for radon. Når perioden med radonmåling er over starter jeg arbeidet med å utarbeide rapporter.

Hvorfor er det viktig å måle radon? 

– Radon er en radioaktiv gass som finnes i berggrunnen. Den kan gi innvirkning på helsen og forårsake lungekreft. I vinterhalvåret, fra 15. oktober til 15. april, reiser jeg rundt på kommunale bygg og setter ut radonmålere, en svart brikke med sporfilm i. Etter noen måneder henter jeg brikken og sender den til laboratoriet. Hvis testen kommer tilbake med høye verdier, tar jeg en elektronisk registrering  for å kontrollere den faktiske radonstrålingen i oppholdsrommene i den tiden det er folk der. I noen tilfeller setter vi inn tiltak. 

Hva slags bakgrunn har du?

– Jeg er utdannet byggingeniør fra Latvia og har jobbet i kommunen i 12 år. Jeg ville egentlig bli arkitekt, men byggingeniør er et veldig gøy og variert fag. Jeg bruker bare en brøkdel av faget, men synes det er veldig spennende å jobbe med bygninger og tegninger. 

Dame viser frem byggetegning inne i barnehage
RADONDAME: –Hei, det er radondamen, sier Sandra når hun er rundt i kommunale bygg for å henge opp og hente radonmålere. Skoler, barnehager og kommunale utleieboliger blir sjekket hvert tiende år, noen hvert femte. I travle perioder får hun hjelp av kommunens vedlikeholdsteknikere.
Bilde: Nina Blågestad

Hvordan er jobben din viktig for innbyggerne?

– De kan vite at alt er på stell når det gjelder radon i de kommunale byggene vi har ansvar for. I tillegg til radon jobber jeg med inneklima - det er kjempespennende! Det er givende å gi svar til de som er bekymret for inneklimaet. Jeg gjør forskjellige målinger, blant annet CO2, og kan avkrefte eller bekrefte at inneklimaet er dårlig. 

Fem råd om radonmåling

  • Har boligen din oppholdsrom i de to laveste etasjene over bakkeplan? Da bør du måle radonkonsentrasjonen i huset. 
  • Helsemyndighetene anbefaler at radonmålinger utføres som langtidsmålinger med sporfilm i minst to måneder fra midten av oktober til midten av april. Du bør ha minst to sporfilmer i et bolighus og minst én per etasje. 
  • Alle boligeiere bør måle radon, med mindre man bor i tredje etasje over bakkenivå eller høyere.
  • Alle som leier ut en bolig skal kunne dokumentere at radonnivået i utleieboligen er innenfor grensene i strålevernforskriften.
  • Hvis du måler høye nivåer, er det flere tiltak du kan gjøre: økt ventilasjon, tetting eller lage radonbrønn. Du kan lese mer om radon på kommunens nettside. 
radonbrikke
BRIKKE: Slik ser radonmåleren ut, den inneholder sporfilm som måler radonstråling over tid. Du må selv ta kontakt med et firma som selger slike.
Bilde: Nina Blågestad

LES OGSÅ: Ansatte forteller