Fremdrift
Det må settes av penger til prosjektet før det kan lyses ut og starte. Tidligste byggestart er våren 2024. Da vil deler av parken forhåpentlig kunne åpnes våren 2025. Det vil pågå arbeider i hele området fra AdO til frem til Draugen. Det er sannsynlig at det vil være området nærmest AdO, med sandstrand, som vil åpnes først.
Setningsutvikling og andre pågående arbeider
Før vi begynner å bygge på den nye parken må utfyllingen sette seg tilstrekkelig, dette for å redusere risikoen for skader på parkanlegget. Det foretas jevnlige målinger som viser at denne utvikler seg som forventet.
Det pågår også arbeider med å ferdigstille overvannsrør fra jernbanen.
Riggområdet i Draugen brukes av Renere Havn Bergen sin entreprenør som arbeider med å leggge ut ny sand på sjøbunnen.
Gjenbruk av brukte jernbaneskinner
Jernbaneskinner fra terminalen på Nygårdstangen ble levert til prosjektet i mai 2023. Disse skal gjenbrukes i brokonstruksjoner i parken.
Taket til regnhytten kom tilbake til Lungegårdsparken
Regnhytten er et kunstverk av Martin Borchert som tidligere stod i Lungegårdsparken. I forbindelse med arbeidene med bybanen linje 2 til Fyllingsdalen ble taket til hytten lagt på lager ved helikopterbasen i Grønneviken. Der har det blitt liggende siden 2018 før det ble tilbakeført til fyllingen som blir underlaget for den nye parken i februar 2023. Taket skal gjennom en liten renovering og det skal lages nytt fundament før det får sin endelige plassering.
Prosjektene rundt Store Lungegårdsvann inviterte til debattmøte
Våren 2022 arrangerte prosjektet, sammen med Møllendal elve-og strandpark, Pilot Grønneviken og Renere Havn Bergen til åpent debattmøte.
Gull til Bystrand og ny Lungegårdspark
Bystrand og ny Lungegårdspark vant gull - i kategorien “Future projects – Leisure” i WAN Awards.
Den internasjonale prisen (WAN) anerkjenner og fremhever fantastisk design utarbeidet av innovative, visjonære og kreative arkitekter fra hele verden.
Juryens begrunnelse: "Vinneren skaper sammenhengende og overbevisende landskapsrom som balanserer områder for rekreasjon med områder for økologisk regenerasjon, som resulterer i en unik, imponerende og progressiv angrepsvinkel for et landskapsprosjekt".
Forprosjekt ferdig
Nå er forprosjektet ferdig, og høsten 2021 starter arbeidet med detaljprosjektering.
Hvordan designe for både menneske-, dyre- og planteliv?
Studenter ved Bergen Arkitektskole (BAS) ble med på en tredagers workshop med tema biologisk mangfold på land og i vann.
Bymiljøetaten vil legge best mulig til rette for at mennesker, dyr og vegetasjon skal kunne dele samme habitat. I denne workshopen var oppgaven å designe hekkeøyer for sjøfugl og kunstige rev under vann.
Vi ønsker senere å stille ut studentenes forslag i området, slik at alle kan se dem.
Design Thinking workshop
Den 27. november 2020 arrangerte KMD(UiB) en digital Design Thinking workshop, som tok utgangspunkt i delområdene for bystranden og ny Lungegårdspark. Resultatene blir delt med prosjektgruppen og er en del av medvirkningsstrategien.