Gå tilbake til:
Du er her:

Hygieneråd for å forebygge smitte

Les råd om hvordan du kan beskytte deg mot koronasmitte.

OPPDATERT 14. JANUAR

Alle innbyggere bør følge de generelle rådene om god hoste- og håndhygiene og holde seg hjemme ved nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon. Dette er særlig viktig for uvaksinerte personer i risikogruppene.

Se FHIs smittevernråd for befolkningen
Smittevernregler i Bergen
Se FHIs egne råd for innbyggere i risikogruppene
Hva du skal du gjøre ved nyoppståtte luftveissymptomer?

Har du tatt vaksinen?

Vi oppfordrer alle som får tilbud om koronavaksinen, om å takke ja. For den enkelte forebygger vaksinen alvorlig sykdom uten at man utsettes for alvorlige bivirkninger. For samfunnet vil vaksinering forhindre at mange blir alvorlig syke samtidig og det er derfor et viktig bidrag til å opprettholde kapasiteten i helsevesenet. Les om vaksineringen i Bergen

Husk å følge reglene for testing og karantene


Se når du bør teste deg
Se når du må i karantene eller isolasjon 

Råd og anbefalinger om avstand og sosial kontakt

  • Alle bør holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. Anbefalingen om 1 meters avstand gjelder ikke på fritiden for barn i barnehage- og barneskolealder. Det er også unntak for voksne som jobber med tjenester for barn og unge og sårbare grupper.
  • Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp og uvaksinerte bør skjerme seg ved å unngå store forsamlinger, steder hvor det er vanskelig å holde avstand og reiser til områder med mye smitte. 
  • Reduser antall nærkontakter, men ikke isoler deg.
  • Man bør ikke ha flere enn 10 gjester hjemme ut over egen husstand. 
  • Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort/klasse/avdeling selv om det overstiger anbefalt antall gjester.
  • Treff andre utendørs når det er mulig. Unngå håndhilsing. 
  • Det anbefales god ventilasjon/lufting i situasjoner der man oppholder seg i samme rom med personer som ikke er hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære.
  • Unngå kollektivtransport ved trengsel. 

Bruk av munnbind

Når det er fare for at du ikke kan holde minst én meters avstand, skal du bruke munnbind i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi og innendørs stasjonsområder. 

Lurer du på noe om koronaviruset?

FHIs nettsider finner du informasjon om smittemåte, hvor smittsomt viruset er, symptomer og hvordan sykdommen arter seg.