Gå tilbake til:
Du er her:

Disse endringene i tiltak gjøres nå

De lokale tiltakene som har gjeldt til nå videreføres som anbefalinger. Byrådet har også vedtatt å innføre nye anbefalinger for universiteter og høyskoler.

- Vi nærmer oss en situasjon der det ikke lenger er grunnlag for tiltak, men vi er ikke helt der ennå. Vi må fortsatt begrense smitten mens vi venter på enda flere fullvaksinerte. Samtidig mener vi at det ikke er forholdsmessig å ha straffbare tiltak, sier byrådsleder Roger Valhammer.

Klikk her for å se pressekonferansen

Oppfordrer folk om å huske det grunnleggende

- Pandemien er ikke over. Vi må leve med smittevernregler i september. Vi må kanskje leve med smittevernregler helt frem til jul. Nå må vi tenke smittevern, sier Valhammer.

- Mange smittes nå, og det settes smitterekord nasjonalt. Det er bekymringsfullt, men situasjonen er likevel annerledes enn den var tidligere i pandemien, sier helsebyråd Beate Husa. 

Dette gjelder nå

Bergen kommune anbefaler at:

  • det ikke samles flere enn 10 personer i private hjem. Fullvaksinerte teller ikke til de ti. 
  • du skal bruke munnbind overalt der man ikke kan holde 1 meters avstand, spesielt på buss og bybane. 
  • arbeidsgivere legger til rette for at ansatte som er avhengig av kollektivtransport til arbeid, får mulighet til å ha hjemmekontor.
  • universitetet, høyskolene, folkehøyskolene og andre som driver høyere utdanning bare bruker annethvert sete under forelesning, og at det brukes munnbind i fellesområder dersom det er fare for at en ikke kan holde meteren. 
  • serveringssteder, restauranter, kafeer, kantiner og lignende fortsetter med registrering av gjester, reduserer lydnivået slik at en snakke sammen med én meters avstand, og at ansatte og gjester fortsatt bruker munnbind når de beveger seg i lokalet. 

Byrådet har også vedtatt en videreføring av ordningen med at tidsrommet for utendørs skjenking av alkohol harmoniseres med innendørs skjenking frem til og med 30. september.

Gjør ikke endringer på skolene

Det anbefales per i dag ikke å gå til gult nivå for alle skoler. Når smittevernoverlegen vurderer det som nødvendig, vil skoler, barnehager eller klassetrinn/grupper settes på gult eller rødt nivå. Kommunen jobber også med å få test for karantene opp og gå igjen. Byrådet håper det skal være oppe og gå igjen innen 14 dager.

Besøksregler sykehjem

Besøksrestriksjonene for sykehjem gjelder fortsatt. Les mer

Opphever forskrift

Dette innebærer at den lokale smittevernforskriften oppheves fra midnatt. De nye anbefalingene gjelder inntil videre. 

Se saksdokumentene fra byrådets behandling