Gå tilbake til:
Du er her:

Innfører påbud om munnbind

Påbudet om munnbind innføres fra mandag 22. november.

Information in other languages

Byrådet har fredag vedtatt å innføre en lokal forskrift med smitteverntiltak. Både smittevernoverlegen i Bergen og Folkehelseinstituttet har anbefalt innføring av tiltak for å hindre smittespredning i Bergen. Forskriften blir også innført i Alver, Askøy, Bjørnafjorden, Samnanger, Vaksdal og Øygarden.

Økende smitte og press på helsetjenestene

– Nå er vi i en situasjon der smitten brer om seg igjen. Både kommunehelsetjenesten og sykehusene melder om stort trykk som følge av smittesituasjonen, sier byrådsleder Roger Valhammer. 

– Vi ber deg ikke i dag om å avlyse dine planlagte aktiviteter, slutte å gå på besøk eller restaurant eller droppe andre ting du har gledet deg til lenge. Det vi ber deg om er å ta noen flere forholdsregler enn det du kanskje har gjort siden gjenåpningen, og vi ber deg om å følge noen enkle smitteverntiltak, sier helsebyråd Beate Husa. 

Tiltakene som innføres:

  • Plikt til å bruke munnbind innendørs i situasjoner hvor det er risiko for at en ikke kan holde minst en meter avstand, utover kortvarige passeringer, til andre enn egne husstandsmedlemmer, på butikker, i fellesarealene på kjøpesentre, på kollektivtransport og innendørs stasjonsområder og i taxi. Du anbefales også sterkt å bruke munnbind i alle andre offentlige sammenhenger innendørs når man ikke kan holde avstand.
  • Skjenkesteder, restauranter, kafeer, kantiner og andre serveringssteder, skal føre oversikt over gjester. Registreringsplikten vil gjøre det mulig å gi melding til nærkontakter på utesteder hvor det har vært smittede. Navn og telefonnummer skal registreres samt tidspunkt og dato for besøket. Gjester skal informeres om at det nedtegnes en slik oversikt.
  • Innbyggere anbefales også å begrense antall nærkontakter og holde mer avstand til personer utenfor din egen husstand. Du bes også om å unngå klemming av andre enn dine nærmeste og håndhilsing.

Forskriften trer i kraft natt til førstkommende mandag 22. november, med fire ukers virketid – til og med 20. desember.

Bergen har også andre lokale anbefalinger og regjeringen har fredag varslet nye nasjonale tiltak. Se oversikten over hvilke tiltak som til enhver tid gjelder i Bergen. 

Les byrådssak og anbefalinger fra FHI og smittevernoverlegen i Bergen