Gå tilbake til:
Du er her:
jenter i byparken
KORTREIST SOMMER: Møt gjerne folk ute og hold deg oppdatert på vaksinering, testanbefalinger og reiseråd gjennom sommeren.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Koronaråd for sommeren

Dette bør du vite i ferien og før du eventuelt planlegger reise. Husk smittevernrådene både hjemme og på reise.

- Viktig å følge smittevernrådene

Den siste uken er det registrert et høyt smittetall i Bergen. 
- Slik det er nå, er det ekstra viktig at generelle smitteverntiltak ivaretas, spesielt bruk av munnbind i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand. Det er en del forkjølelse i befolkningen nå, det er vesentlig at man da har lav terskel for å teste seg, sier smittevernoverlege Egil Bovim. 
Følg tall for antall smittede her

LES OGSÅ: Smittevernregler for Bergen oppdateres her

Ledige timer til første vaksinedose - slik registrerer du deg

Kommunen har sendt ut brev til innbyggere over 18 år som er folkeregistrert i Bergen med tilbud om koronavaksine. Har du ennå ikke meldt deg til dose én, finner du informasjon om registrering her. Her finner du også informasjon om drop-in for restdoser:  Har du fått brev om vaksinering? Slik gjør du

Denne uken sendes brev om andre vaksinedose til innbyggere som ble vaksinert med første dose i uke 24 og 25, om hvordan de skal forholde seg til dose to av koronavaksinen. Fremdrift i vaksineringen oppdaterer vi her gjennom sommeren
 

Hvor kan du reise?

Innenlandsreiser er greit, men vær nøye med smittevern på reise. Utenriksdepartementet (UD) fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige. Det globale reiserådet gjelder ikke for land i EØS, Sveits, Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste FHI anser som trygge (lilla land).

Det er fortsatt begrenset mulighet for utlendinger å komme inn i Norge. Reiserådet og innreisereglene skal redusere faren for at personer bosatt i Norge blir smittet i utlandet og at reisende tar med seg smitte til Norge. Hold deg oppdatert på hvilke regler som gjelder før du reiser, både der du bor til vanlig, og dit du skal reise. For informasjon om hva som gjelder i de europeiske landene, se Re-open EU.

Husk at både smittesituasjonen og innreisereglene kan endres raskt. Hold deg oppdatert på helsenorge.no/koronavirus/reise

Velger du å reise til utlandet, plikter du å sette deg grundig inn reglene som gjelder – også i landet du skal besøke. Se UDs reiseinformasjon. Mye nyttig finner du ellers i regjeringens spørsmål og svar om utenlandsreiser
 

Test før og etter reise

Bergen kommune tester for å finne smitte i Bergen. Test før reise må du ta hos en privat aktør. Kommunen kan ikke gi ut skriftlig dokumentasjon på testresultat, og har ikke anledning til å garantere svar innen et gitt tidspunkt. 

Skal du reise til utlandet, må du være forberedt på kø ved teststasjonen og ved havnen når du kommer hjem igjen.
  

Kommunens testtilbud i sommer

Det er ikke mulig å bestille time til koronatest. Benytt kommunens drop-in-tilbud på Festplassen og på Spelhaugen. Har du rett på tilrettelagt testing og transport, kontakt koronatelefonen 55 56 77 00. Her finner du åpningstider for teststasjoner og råd om når du bør teste deg


Koronasertifikat på reise og arrangementer

Nå kan du bruke koronasertifikatet ved innreise til Norge, på store arrangementer og for å delta på kystcruise. Fra 1. juli kan du bruke det ved innreise til flere land i Europa. 

Er du ikke digital, kan du ringe den nasjonale informasjonstelefonen for korona på 815 55 015 og få tilsendt en trykket versjon. Mer om koronasertifikat og nyttige lenker.


Reisekarantene

Hovedregelen er at alle som reiser til Norge fra røde land eller områder, skal være i karantene i 10 døgn fra dagen de ankommer Norge. Noen grupper har unntak fra reisekarantene, blant annet fullvaksinerte, personer som har gjennomgått covid-19 og reisende fra grønne land eller områder. FHI sitt kart over grønne og røde land oppdateres  hver uke

Er du under 18 år eller har tatt første vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden, kan du teste deg ut av reisekarantene etter tre dager. Andre kan forkorte karantenetiden med bekreftet negativ test syv dager etter innreise. Les mer om regler for karantene og isolasjon og ta gjerne karantenesjekken på helsedirektoratet.no.
 

Besøk, arrangementer og sosialt i sommer

Møt gjerne folk ute, og respekter anbefaling og regler for besøk og private arrangementer. De viktigste smittevernrådene tar du med deg overalt: 

Hold nødvendig avstand, vask hendene, bli hjemme hvis du er syk og test deg hvis du mistenker smitte. 

Smittevernregler for Bergen oppdateres her

Riktig god sommer!

Her får du legehjelp i sommer

Lokal og nasjonal koronatelefon 

Tips til kortreist sommerferie i Bergen

ALT, MEN IKKE ALLTID: