Gå tilbake til:
Du er her:

Ny forskrift byggeplasser: - Test deg ved mistanke om smitte

Byrådet har vedtatt lokal forskrift for byggebransjen i Bergen. Ansatte i byggebransjen oppfordres til å ha lav terskel for å teste seg.

DIFFERENT LANGUAGES - FLERE SPRÅK

OPPDATERT 12. FEBRUAR:

Forsterkede tiltak er innført i Bergen 7.-14. februar, fordi det pågår utbrudd av muterte virus fra Storbritannia og Sør-Afrika.

- Utbruddet av Sør-Afrikansk virus er så vidt vi nå vet i utgangspunktet konsentrert om Fantoft stasjon og Kronstad stasjon. Det er imidlertid fare for at det har spredd seg til andre byggeplasser i Bergen, sa helsebyråd Beate Husa da hun møtte pressen mandag 8. februar. 

Ny lokal forskrift

Tirsdag 9. februar har byrådet vedtatt en lokal forskrift for byggebransjen i Bergen, ved å forskriftsfeste Byggenæringens landsforening sin bransjestandard om smittevern. Det betyr at reglene nå gjelder alle aktører og at det ikke er frivillig å følge dem. Forskriften gjelder til og med 28. februar. 

- Den faglige vurderingen er at en lokal bestemmelse om nedstenging av byggeplassene kun i Bergen kommune ikke er et effektivt tiltak på grunn av stor sannsynlighet for smittespredning utenfor Bergen kommune. Derfor har byrådet i kveld vedtatt de strengeste smittevernreglene for byggebransjen i Norge, forklarer byrådsleder Roger Valhammer. 

Forskriften omfatter blant annet forsterkede smitteverntiltak, testplikt og krav om at man ikke kan arbeide på flere byggeplasser. 

Last ned forskriften her

LES OGSÅ: Ofte stilte spørsmål om forskriften

LAST NED: Plakater til bruk på byggeplasser på flere språk

Helsebyråd Beate Husa
HA LAV TERSKEL: Generelt ber vi folk som jobber på ulike byggeplasser i byen, uavhengig av Fantoft og Kronstad, om å ha lav terskel for å teste seg ved mistanke om smitte. Det kan også være lurt at de man bor med, tester seg, oppfordrer Husa.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Disse bør teste seg nå

- Vi oppfordrer alle som har vært på de aktuelle byggeplassene de siste to ukene, om å teste seg. Generelt ber vi folk som jobber på ulike byggeplasser i byen, uavhengig av Fantoft og Kronstad, om å ha lav terskel for å teste seg ved mistanke om smitte. Det kan også være lurt at de man bor med, tester seg, oppfordrer Husa. 

LES MER: Disse bør teste seg nå - og åpningstider teststasjoner

Følg karanteneregler

Alle som har arbeidet på aktuelle byggeplasser, anbefales å gå i 10 dagers karantene.  Karantene forkortes ikke ved negativt prøvesvar. Nærkontakter som er i ventekarantene, må være det til negativt prøvesvar foreligger. Alle med symptomer skal være hjemme til de er friske uansett svar på test. Dersom man tester positivt, skal man i isolasjon.

MER INFO: Se regler for karantene og isolasjon

Det er per 8. februar vanskelig å peke på spesielle områder der viruset fra Storbritannia sprer seg, men det arbeides aktivt med å klargjøre dette.