Kjerstin Fyllingen i uniform på Haraldsplass diakonale sykehus.
GIR RÅD: Forrige vintersesong opplevde Haraldsplass diakonale sykehus stor økning i antall akuttinnleggelser. Kjerstin Fyllingen, administrerende direktør ved Haraldsplass diakonale sykehus, håper derfor at alle som er anbefalt høstens vaksiner, tar imot dette. – I tillegg håper jeg at alle tar frem igjen de gode vanene fra koronapandemien, sier hun.
Bilde: Haraldsplass diakonale sykehus

Råd ved økt risiko for alvorlig sykdom

På denne tiden av året er det høysesong for luftveissykdommer som influensa og covid-19.

Forrige vintersesong ble mange smittet av luftveissykdommer. På Haraldsplass diakonale sykehus opplevde de et svært høyt press i en periode på over to måneder. Dette skyldes i hovedsak økt antall akuttinnleggelser av innbyggere over 70 år med ulike luftveisvirus som covid-19 og influensa.

– Antall akuttinnleggelser økte i denne perioden med over 50 prosent sammenlignet med det som er normalt per døgn hos oss, forteller Kjerstin Fyllingen, administrerende direktør ved Haraldsplass diakonale sykehus. 

Råd for å redusere risikoen

Når du blir eldre, øker risikoen for alvorlig sykdom. Vi oppfordrer deg til å huske de gode vanene fra koronapandemien, så øker muligheten for at du holder deg frisk. Alle over 65 år er anbefalt å ta høstens vaksiner mot influensa og covid-19. I tillegg er det særlig viktig å huske god håndhygiene.

Personer med enkelte sykdommer kan ha særlig økt risiko for alvorlig sykdom. Her er noen ytterligere råd til deg som tilhører denne gruppen: 

  • Vær forsiktig med besøk til syke barnebarn eller andre nærkontakter som har luftveissymptomer. 
  • Du bør vurdere å bruke munnbind om du skal være innendørs med mange, der det kan være vanskelig å holde avstand.
  • Du må selv vurdere risikoen for smitte opp imot behovet for kontakt med andre. Har du ekstra høy risiko for alvorlig sykdom, kan du for eksempel ha noen faste personer du er sammen med. 

Mer utfordrende

Petter Thornam, fagdirektør på Haraldsplass, påpeker at situasjonen blir mer utfordrende for hver nye vintersesong. Det er flere virus som sirkulerer nå enn for noen år tilbake. Samtidig øker antallet eldre personer i samfunnet. 

Fagdirektøren legger til at det i hovedsak er virusene som avgjør hvor travelt det blir på sykehusene i vintersesongen. 

– Dukker det opp mye sykdom i barnehagene og i befolkningen generelt, ser vi ofte at det stemmer overens med økningen i antall akuttinnleggelser av seniorer med virussmitte og andre sykdommer som hjerteinfarkt hos oss på Haraldsplass diakonale sykehus. Det er derfor viktig at vi jobber for å begrense antall personer som blir alvorlige syke, avslutter Thornam. 

TILBAKE TIL FORSIDE SENIORGUIDE