Her finner du informasjon om hvordan du kan vaksinere deg mot sesonginfluensa, og hvordan du kan forebygge smitte.
Her finner du informasjon om hvordan du kan vaksinere deg mot sesonginfluensa, og hvordan du kan forebygge smitte.
Sesonginfluensavaksine anbefales til personer som har økt risiko for alvorlig sykdom og komplikasjoner ved influensasykdom. Dette gjelder:
Barn og voksne med:
I tillegg anbefales influensavaksine til helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten, samt personer som bor sammen med (eller er tilsvarende nære) immunsupprimerte.
Les mer om hvem som anbefales vaksine på Folkehelseinstituttets nettsider
Høsten 2022 starter vaksineringen hos fastlegene fra uke 43 (siste uke i oktober).
Personer som tilhører risikogruppene kan kontakte fastlegen sin om de ønsker influensavaksine.
Tilhører du risikogruppene og ikke har fastlege, kan du kontakte Smittevernkontoret for å bestille vaksinetime. Ring 55565880 eller send e-post: smittevernet@bergen.kommune.no. Vi ber om at du ikke sender sensitive opplysninger i e-post.
Ta kontakt med fastlegen din for å høre om mulighetene for å ta vaksinen. Det kan være ulik praksis fra fastlegekontor til fastlegekontor. Du kan også ta vaksinen hos private helseaktører og på apotek.
Innbyggere i risikogruppene som mottar hjemmesykepleie, og ikke kan ta seg ut av eget hjem for å få influensavaksinen hos fastlegen, smittevernkontoret eller på apotek, kan få tilbud om å få vaksinen i eget hjem. Kan dette gjelde deg, ber vi deg kontakte hjemmesykepleien i sonen/bydelen du tilhører. Hjemmesykepleien vurderer om de kan tilby deg hjemmevaksinering utfra din situasjon.
Sesongen 2022/2023 koster influensavaksinen 88 kroner for personer i risikogrupper og øvrige målgrupper. I tillegg må du betale for vaksineringen. Det er ikke satt en fast pris for vaksineringen.
Innbyggere utenom risikogruppene må betale for vaksine og vaksinering. Dette koster mellom 200 og 400 kroner, avhengig av hvor man velger å ta vaksinen.
Noen vaksiner kan du motta samtidig, mens andre krever et minimumsintervall mellom hver enkelt vaksine:
Om vinteren er det ekstra viktig å skjerpe sine hygienerutiner for å unngå at du blir smittet av sesonginfluensa.
Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon, har andre symptomer på covid-19, eller av andre årsaker bør mistenke at de er smittet, bør teste seg.
De fleste som får influensa har milde eller moderate symptomer.
Dersom tilstanden forverrer seg, for eksempel ved at du får pustevansker, problemer med væskeinntak eller ikke reagerer som normalt, kan du kontakte fastlege eller legevakt.
Gravide og personer med kronisk hjerte- og lungesykdom, immunsvikt eller andre alvorlige sykdommer, har økt risiko for et mer alvorlig sykdomsforløp. Hvis du hører til denne kategorien og mistenker at du er smittet av influensa, kan det bli aktuelt med medikamentell behandling.
Ta kontakt med fastlege på telefon eller legevakt på 116 117 (eller 113 dersom det kan være akutt fare for liv eller helse).