Bettina Husebø utenfor Alrek Helseklynge.
– START TIDLIG: Bettina S. Husebø, professor og leder for Senter for alders- og sykehjemsmedisin ved Universitetet i Bergen, anbefaler at du planlegger alderdommen tidlig. – Livet forandrer seg mye og som oftest fra én dag til en annen, når du pensjonerer deg. Det er derfor viktig at vi rigger oss for det nye kapittelet i livet, sier hun.
Bilde: Nina Johnsen

– Vi må både planlegge og utsette pensjonistlivet

Livet endrer seg mye når du blir pensjonist. – Dette må hver enkelt rigge seg for, slik at vi skaper en best mulig alderdom, sier Bettina S. Husebø.

Bettina S. Husebø, professor og leder for Senter for alders- og sykehjemsmedisin ved Universitetet i Bergen, poengterer at du starter et helt nytt livskapittel den dagen du går av med pensjon. 

– Da du var i jobb tilbrakte du som regel mellom syv til åtte timer daglig på arbeidsplassen din hver uke. Når du kom hjem, var du kanskje sliten og dermed gjerne fornøyd med ro og fred. Dette endrer seg som regel ganske mye når du trer inn i pensjonisttilværelsen. Da mister du det sosiale livet på arbeidsplassen, og for mange blir dette et stort savn, sier Husebø. 

Hun trekker frem at det også er et relevant spørsmål for fremtiden om pensjonisttilværelsen bør utsettes til et senere tidspunkt. 

– Jeg opplever at mange blir kastet ut av arbeidslivet mens de ennå er i toppform og kan bidra mye til samfunnet vårt, sier hun.  

Planlegg tidlig 

Hun trekker frem at det som pensjonist oftest ikke blir enklere å bygge et sosialt nettverk etter hvert som du blir eldre. Hun oppfordrer derfor unge seniorer til å starte planleggingen av alderdommen tidlig. 

– Vi må rigge oss for seniorlivet. Når vi blir eldre er vi ikke lenger like vant til å knytte nye sosiale bånd, og det er ikke alle som har familie og venner i nabolaget, sier hun. 

Husebø oppfordrer deg også til å tenke over hvor du ønsker å bo og dø når blir eldre. 

– Noen vil gjerne å fortsette å bo i boligen og nabolaget, der de har bodd i en årrekke. Andre har kanskje et ønske om eller et behov for å flytte til en leilighet og da helst i en mer sosial setting slik som seniorene på Helgetun i Sædalen, sier Husebø. 

Professoren har stor tro på den sosiale boformen for de eldste i samfunnet. 

– Jeg tror mange har stor glede av å flytte inn i et fellesskap med andre i samme aldersgruppe eller til generasjonsboliger med familien eller studenter. Alt dreier seg om et mer sosialt liv, og ikke bare i alderdommen, sier hun. 

Behold rytmen

Professoren ved Universitetet i Bergen anbefaler videre at du legger planer for dagene dine når du har blitt pensjonist. 

– Behold dagsrytmen fra tiden i arbeidslivet, og gi deg selv gode grunner til å stå opp tidlig hver dag, anbefaler hun. 

Planen for dagen din bør inneholde mentale, fysiske og sosiale aktiviteter, og aller helst en kombinasjon av dette. 

– For å styrke den mentale helsen kan du holde deg oppdatert på nyhetene, lese en bok eller lære deg noe nytt, sier hun.

Fysiske aktiviteter kan med fordel være noe du likte å gjøre da du var ung. Da er det ofte enklere og mer lystbetont å starte opp igjen med aktiviteten nå. 

– Det kan være alt fra fjelltur, sykle og svømme til å spille fotball eller gå på gruppetreninger. 

Oppgaver kan gi livet mening

Sosiale aktiviteter er også viktig. Det er lurt å oppsøke aktiviteter eller opplevelser, der andre allerede deltar. 

– Det gir stor effekt på livskvaliteten din om du engasjerer deg sosialt, sier Husebø. 

Hun oppfordrer senior, som har helse og energi til det, til å påta seg frivillige oppgaver i sosiale felleskap. 

– Alle trenger meningsfulle oppgaver. Det bidrar til å gi livet mer mening, og det kan erstatte mye av det du mistet da du sluttet i jobb både i form av å mestre oppgaver og ha sosial kontakt. Frivillig arbeid vil ofte gi deg den gode følelsen av at fellesskapet trenger deg, avslutter Bettina S. Husebø. 

LES OGSÅ: 

TILBAKE TIL FORSIDE SENIORGUIDE