Gå tilbake til:
Du er her:
Illustrasjon av koronatest

Informasjon om koronaselvtester, registrering av koronasmitte, teststasjoner, testsvar og sykdom.

Information in different languages

See where and when you can get tested, how you can get a free self-test and what to do if your test is positive for COVID-19. 

ENGELSK

UKRAINSK

RUSSISK

Disse bør teste seg

Du kan fremdeles ta en selvtest om du har symptomer på covid-19, men det er ikke lenger en generell anbefaling. Testing av personer uten symptomer anbefales ikke. Det er ikke lenger krav til test på grensen ved innreise til Norge. 

 

Kriterier og utlevering av selvtester

Har du symptomer på covid-19, kan du hente gratis selvtester ved teststasjonen på Spelhaugen og på Innbyggerservice i sentrum. Du må være fylt 16 år for å hente ut selvtester fra kommunens utdelingssteder. Åpningstider for å hente selvtester:

 • Spelhaugen, Fyllingsdalen (se kart): 
  Mandag og torsdag: 10.30 til 17.15. 
  Tirsdag, onsdag og fredag: 8.30 til 15.15.  
  Helger og helligdager: stengt.
 • Innbyggerservice, Kaigaten 4, (se kart):
  Mandag-fredag 08.00-15.00
  Helg og helligdager: Stengt

 

Har du testet positivt på covid-19?

Det særskilte rådet om at du bør holde deg hjemme i fire dager ved positiv koronatest er opphevet fra 5. april 2022. Du bør likevel følge den generelle anbefalingen om å holde deg hjemme ved sykdom, slik som ved andre infeksjonssykdommer.   

Du kan fremdeles registrere positivt svar på selvtest i dette skjemaet. Det er ikke lenger en anbefaling fra nasjonale myndigheter, men ved å registrere deg vil du inngå i Bergen kommunes oversikt over antall innbyggere med positiv koronatest.

Se gjerne sjekkliste for hva du skal gjøre på helsenorge.no.
Mer om anbefaling ved positiv test på FHI.no.

En positiv selvtest registreres ikke på helsenorge.no, og vises ikke i koronasertifikatet.

Hvem anbefales å ta PCR-test?

Disse anbefales å ta bekreftende PCR-test

 • Personer som ikke tatt oppfriskningsdose, kan ha behov for en bekreftende test for å få gyldig koronasertifikat.
 • Personer som har fått to vaksinedoser og har hatt korona for mer enn tre måneder siden.
 • Barn under 16 år.
 • Alle med alvorlig svekket immunforsvar.
 • Innbyggere som oppsøker helsehjelp og legen mener at det skal tas en bekreftende test. Dette blir gjort der du får helsehjelp.

Disse trenger ikke ta PCR-test

 • Personer som har fått tredje vaksinedose (oppfriskningsdose).
 • Personer som har mottatt to doser koronavaksine og deretter gjennomgått covid-19 i løpet av de siste tre månedene.

Bestille time til PCR-test på Spelhaugen

For å benytte timebestillingsskjemaet, må du logge på med elektronisk ID (BankID eller MinID). Du kan bestille time til deg selv og for andre i nær relasjon. Du kan bestille timer som er ledige samme dag og inntil to til tre dager frem i tid. 

Klikk her for å bestille time digitalt, eller ring koronatelefonen 55 56 77 00 om du ikke har anledning til å benytte det digitale skjemaet.

Når du har bestilt time, får du en bekreftelse på SMS. Denne skal du vise ved ankomst til teststasjonen. Møt presis til timeavtalen din. Du må beregne noe ventetid på teststasjonen. Ring koronatelefonen 55 56 77 00 om du må avbestille timen. 


Åpningstider kommunal teststasjon

Bergen kommune benytter PCR-test på kommunal teststasjon, og prøvene blir tatt som halsprøver istedenfor dyp neseprøve. Testing er gratis. 

 • SPELHAUGEN 12 I FYLLINGSDALEN (se kart) - TIMEBESTILLING 
  Åpningstider:
  Mandag og torsdag: 10.30 til 17.15. 
  Tirsdag, onsdag og fredag: 8.30 til 15.15. 
  Helger og helligdager: stengt. 

  Tilbudet er tilrettelagt for kjørende og gående. Ta gjerne med varme klær. Du skal ikke ha bilmotoren i gang mens du venter.
   

Greit å vite når du skal på teststasjon:

Ta med legitimasjon. Barn under 16 år må ha følge av foresatt. Husk å ta med barnets personnummer. Personer uten norsk fødselsnummer kan teste seg på kommunens teststasjon på Spelhaugen.

Trenger du spesiell tilrettelegging ved testing, kontakt koronatelefonen i forkant på 55 56 77 00. 

Av hensyn til ansatte og andre pasienter, ber vi om at du ikke tar bilder eller filmer på teststasjonen.

Venter du på svar på PCR-test?

Prøvesvaret på PCR-testen blir klart etter 1–2 dager. Du får en melding fra HelseNorge når svaret er klart. Da vil du finne det i din bruker på helsenorge.no (pålogging BankID), i mappen som heter "Prøvesvar". 

Får du ikke logget på helsenorge.no eller ikke har hørt noe på tre døgn, ring koronatelefonen 55 56 77 00 for å etterlyse svar.

 

Symptomer, sykdom og legehjelp

Symptomer på koronavirus kan være feber, hoste, tung pust, hodepine, slapphet, nedsatt lukt- eller smaksans og muskelverk. I noen tilfeller kan også sår hals, rennende eller tett nese og nysing være symptomer. Les mer om symptomer på smitte (FHI.no) | FHIs råd om barn og unge 

Når bør du søke legehjelp?

Hold deg hjemme hvis du føler deg syk. Hvis symptomene er alvorlige eller ikke går over, bør du kontakte lege. Kontakt fastlegen din, eller legevakten på 116 117 dersom fastlegen ikke er tilgjengelig. Ved kritisk sykdom må du ringe 113.

Hvem har rett på sykemelding?

Se reglene som gjelder for sykemelding ved koronavirus.
Ring fastlegen din ved behov for sykemelding. Har du ikke fastlege, kan du kontakte legevakten på 116 117.

Behov for innleggelse

De fleste som er syke, klarer seg i eget hjem. Ved alvorlig sykdom legges pasienter inn på sykehus. Pasienter som trenger døgnkontinuerlig medisinsk hjelp, har positiv koronaprøve, men ikke er så dårlig at de trenger sykehusinnleggelse, kan legges inn på isolat (3-4 senger) på Kommunal allmennmedisinsk sengepost (KAS), kommunens sengepost på Bergen helsehus. Det er kun lege som kan legge inn pasienter her.   

Test før reise

Dersom du har behov for å bekrefte negativ prøve, for eksempel i forbindelse med arbeid eller innreise til andre land, må du teste deg og få dokumentasjon hos en privat aktør.   

 

Hurtigtest for godkjent koronasertifikat

Har du behov for negativ hurtigtest for å få gyldig koronasertifikat, kan du bestille time på teststasjonen på Spelhaugen i Fyllingsdalen. Se avsnittet “Bestille time til PCR-test på Spelhaugen” for mer informasjon.

Teststasjonen tilbyr både hurtigtest og utskrift av dokumentasjon til denne gruppen. Tilbudet er gratis. Dette kan du benytte uavhengig av om du har norsk fødsels-/D-nummer eller ikke. 

Dersom du har koronasertifikat og i tillegg har behov for å bekrefte negativ prøve, for eksempel i forbindelse med arbeid eller innreise til andre land, må du teste deg og få dokumentasjon hos en privat helseaktør.

Har du spørsmål

For spørsmål om nasjonale regler, ring nasjonal koronatelefon på 815 55 015 eller bruk HelseNorge sin chatbot.  
Helsedirektoratets postmottak er postmottak@helsedir.no NB: Postmottak i Helsedirektoratet har i liten grad kapasitet til å svare på synspunkter og forespørsler om begrunnelser. Mer kontaktinfo her.

Har du spørsmål om koronatest i Bergen, kan du kontakte Bergen kommunes koronatelefon 55 56 77 00. Koronatelefonen svarer også på generelle spørsmål om koronavirus og hygieneråd.  Se kontakt for spørsmål her.