Gå tilbake til:
Du er her:
Bilde: Kristin Sørdal

Det er ingen grunn til å benytte giftige plantevernmidler i egen hage. Miljøvennlige alternativer er like effektivt. Her er rådene fra oss i Bymiljøetaten. 

Edikk og vann

Et av de mest effektive midlene for bekjemping av ugress i hage, er noe så enkelt som eddik. Eddikessens (35 %) blandet med vann i forholdet 1:2 (en del eddik og to deler vann) vil raskt ta knekken på ugresset, og du ser virkningen nærmest umiddelbart. Har du kun eddik 7 % tilgjengelig kan dette også benyttes, men da ufortynnet.

En annen metode for ugressbekjemping uten bruk av plantevernmidler, er varmt vann. Kokende vann helles direkte på ugraset og planten dør.

Luking for hånd

De fleste metoder for ugressbekjemping ved bruk av middel, i en eller annen form, egner seg best til bruk på for eksempel grusplasser eller hellelagte arealer. Ved bruk av ugressmiddel på gressplen vil en fort få skjemmende brune flekker på plenen. Her vil luking for hånd eller ved bruk av for eksempel en løvetannstikker eller løvetannklo være beste metoden.

Varmt vann også for profesjonelle

For mer profesjonelle aktører finnes det noe som heter HeatWeed, som bruker varmt vann som bekjempelsesmetode. HeatWeed er maskiner beregnet til bruk på større anlegg, og er et godt alternativ til plantevernmidler.

Har du noen av disse i hagen? Lær hvorfor du må begrense spredningen av dem i Bergen i lenken til venstre.
Har du noen av disse i hagen? Lær hvorfor du må begrense spredningen av dem i Bergen i lenken til venstre.
Bilde: Bymiljøetaten

Bymiljøetaten benytter ikke plantevernmidler i sine anlegg, og har tatt i bruk HeatWeed. Unntaket for bruk av plantevernmidler er bruk på utvalgte fremmede skadelige plantearter. Selv her forsøker vi å benytte andre mer miljøvennlige metoder - som også kanskje viser seg å være mer effektivt.

 

Les mer om fremmede skadelige arter på våre nettsider.

Miljøvennlig

Bruk av metoder som eddikvann og varmt vann er både billig og ikke minst miljøvennlig. Ved bruk av plantevernmidler bør både barn og dyr holdes unna området som er behandlet i opptil flere uker, avhengig av været.

Du kan lese mer om bruk av plantevernmidler på Mattilsynet sine nettsider.