Illustrasjon samlet og stipulert forbruk av vann

Er du husholdningsabonnent kan du velge om du vil ha målt eller stipulert forbruk. Hva som lønner seg avhenger av husstandens forbruk og boligens størrelse.

Næringsabonnenter og næringseiendommer skal ha installert vannmåler og betale årsgebyrets forbruksdel etter målt forbruk.

Ved stipulering av forbruksgebyret fastsettes forbruket etter boligens størrelse. Det beregnes da et forbruk på 1,3m3 pr m2. Det betyr at for en bolig på 150 m2 betales det forbruksgebyr for et stipulert forbruk på 195m2 i året.

Ved målt forbruk fastsettes forbruksgebyret etter faktisk vannforbruk og gjeldende m3-pris. Gjennomsnittsforbruk for en person ligger på mellom 150-200 liter pr. døgn, eller ca 60 m3 i året.

Også for boligblokker og annen boligbebyggelse med felles abonnement kan forbruksgebyret betales etter målt forbruk. Vannmåleren vil i så tilfelle bli plassert ved bygningens hovedinntak.

Les alt om vannmåler og utregninger her 

Samlet stipulert og målt forbruk
Oppsummert kan vi si at målt forbruk som regel lønner seg om du har stort hus med få personer. Stipulert forbruk kan lønne seg når dere er mange personer i lite hus.
Bilde: Augon Johnsen

Her kan du se om det lønner seg med vannmåler i din husstand

VANNMÅLERKALKULATOR

Alt om vannmålere og hvordan du eventuelt du kan få installert en, finner du her.