Installasjonen/Vannmåleren BYGE plassert i Byparken. Utsikt opp mot Fløyen
Nedbørsmåleren BYGE er en installasjon sentralt plassert i Byparken. Den viser nedbørsmengden i sanntid, samt sammenligner med fjoråret og rekordåret 2015.
Bilde: Mikael Tjemsland/Bergen Vann

BYGE

Bergen by er kjent for mange ting. Brann og Bryggen, Fløyen og Ulriken, Hansa, skillingsbollene... Men det er en ting som alltid blir nevnt når samtalen dreier seg om Vestlandets hovedstad: Regn!

Det er et kjent faktum at det regner mye i Bergen. Faktisk troner Bergen på toppen av europeiske byer når det kommer til nedbør. Derfor er det ikke så rart at samtalene blant byens innbyggere og tilreisende ofte dreier seg om været. 

Men hvor mye har det faktisk regnet i år? Er vi på vei mot ny nedbørsrekord eller tørketid? Hadde det ikke vært kjekt med en offentlig regnmåler som kunne gi oss svar på disse spørsmålene? 

Dette syntes både Bergen Vann og byrådet var en glimrende idé, og BYGE ble til.  Installasjonen BYGE er nemlig inspirert av vinnerbidraget i Bergens Tidendes konkurransen kalt «Et litt bedre Bergen» i anledning Bergen by sitt 950-års jubileum.  

Nærbilde av installasjonen/vannmåleren BYGE
BYGE veksler mellom å vise data i sanntid og akkumulert nedbør frem til dags dato. Den sammenligner også med foregående år og rekordåret 2015.
Bilde: Mikael Tjemsland/Bergen Vann

Installasjonen gir en visualisering av værdata i sanntid, samt viser aktuelle og historiske nedbørsdata. Navnet BYGE henstiller til værets sjel og skiftende humør.

Hvordan fungerer BYGE?

BYGE er koblet opp mot en server som får kontinuerlig data fra Meteorologisk institutt, både nedbør, temperatur og vindstyrke. Søylene på installasjonen fylles opp med «vann» etter hvert som regnet faller ned, og BYGE veksler mellom følgende visninger: 

  • Samlet nedbørsmengde så langt i år
  • Samlet nedbørsmengde så langt på samme dag i fjor og sammenlignet med rekordåret 2015

I tillegg viser den temperatur, vindstyrke og nedbørsmengde i sanntid.

BYGE er bygget av Bergen Vann på bestilling fra byrådet, og med bidrag fra EU sitt BEGIN-prosjekt. Designbyrået Overhaus har stått for designet. Installasjonen ble avduket av byråd Ingrid Nergaard Fjeldstad 8. juni 2023.

Samme informasjon som vises på BYGE kan du også se her.

Installasjonen/nedbørsmåleren BYGE i kveldssol. Utsikt mot Lille Lungegårdsvann
Bilde: Mikael Tjemsland/Bergen Vann