DEL & LÆR og heldagsseminar om bærekraftig trebruk 6.juni

Lekende barn på tregulv under tretak med vinduer i rutemøster. Del av et hvitt målnett  bak til venstre
Kids Dome Sorai. Shigeru Ban Architects

Bli med på et inspirerende heldagsseminar som spenner fra frokostmøte, speed date med treleverandører, befaring på bygget Krohnen og forelesning med den anerkjente japanske arkitekten Shigeru Ban.

Heldagsseminar med fire deler

Heldagsseminaret er delt opp i fire uavhengige deler, med mulighet for å delta på hver enkelt del eller samtlige.

På DEL & LÆR kan du delta både fysisk og følge strømming. De øvrige arrangementene er kun fysisk. Alle arrangementene er gratis, men  krever påmelding. 

Sted

  • Kulturhuset i Bergen, Vaskerelven 8
  • Befaringen skjer i Damsgårdsveien 14, se praktisk informasjon under.
Trevegger med tre åpninger for vindu. Fjell i bakgrunnen, lettskyet himmel.Snekker med hjelm og gul jakke
Krohnen under bygging. Vil være klar for omvisning for oss 6.juni
Bilde: Splitkon,Brandenga

Kl. 08.15-12.00: DEL & LÆR

Se DEL & LÆR om trebruk digitalt her


Tre vil fortsatt spille en viktig rolle i bærekraftig byggeri, men nye tider krever en ny tilnærming til materialbruken. Vi må kunne stole på at hogsten er bærekraftig i et bredt perspektiv. Når vi bygger, må vi bli bevisste på å bruke treet optimalt – bruke minst mulig og bruke det der det er best egnet.  Og vi må sørge for at treet vi bruker er tilrettelagt for lang levetid og basert på sirkulære løsninger. 

På dette frokostmøtet dykker vi ned i skogen som økosystem og klimasystem og ser på hvilke konsekvenser dette gir for måten vi henter ut byggematerialer. Vi viser en serie prosjekter som demonstrerer hvordan tre kan brukes på en bærekraftig måte. Og vi får et innblikk i Bergen kommunes trestrategi. 

Illustrasjon av Nøstebukten Brygge, husrekke i tre, blå himmel. tekst med  klokkeslett og Del/Lær oppå bildet

Kl. 12.00-13.30: Speed date og lunsj med treleverandører 

Vi utvider DEL & LÆR med lunsjmøte der aktører innen skog- og trenæringen presenterer sine mest bærekraftige treprodukter og innovative treløsninger. Lunsjmøtet gir god mulighet for kunnskapsdeling og inspirerende samtaler på tvers av fagområder.

Sirkel med bilde av tregulv inn og skrift med klokkeslett og tekst Speed date med lunsj med treleverandøreroppå

Kl. 13.30-15.00: Befaring i Krohnen

Stikkordene for G.C.Rieber Eiendom sitt  nye næringsbygg sentralt i Solheimsviken og innovasjonsdistriktet er massivtre, gjenbruk, energieffektivitet og nullutstlipp. Det siktes mot sertifiseringer innen BREEAM Outstanding, Paris Proof og svenske NollCO2, en av de tøffeste sertifiseringene i verden. På Krohnen får vi en omvisning med representanter fra G.C. Rieber Eiendom, B+B Arkitekter og Splitkon.

Praktisk informasjon

  • 13:30: Vi spaserer sammen fra Kulturhuset, eller du kan møte på Krohnen.
  • 14:00: Befaring i Krohnen i Damsgårdsveien 14.
  • Deltakerne deles i tre grupper som er ledet av Gunnar Hernborg, Rieber, Bjørn Ivar Heggelund, B+B arkitekter og  Helge Kastet, Splitkon.
Sirkel med bilde av bygget krohnen inni og tekst med klokkeslett og skrift Befaring  på krohnen oppå

Kl 17.00-19.00 Kveldsforelesning med arkitekt Shigeru Ban

Shigeru Ban regnes som en av verdens fremste arkitekter og kunstnere, og vant blant annet Pritzker prisen i 2014, den mest prestisjefylte prisen innen moderne arkitektur.

Ban er kjent for sitt arbeid med bærekraftige materialer og innovative designløsninger, blant annet ved bruk av resirkulerte papprør, samt for sin dedikasjon til humanitær innsats rundt om i verden. Flere av hans byggverk er bemerkelsesverdige i sin utforming, ofte midlertidig, prefabrikkert, eller inneholder rimelig og ukonvensjonelle materialer benyttet på innovative måter.

I forelesning på Kulturhuset vil Ban ta for seg mulighetene for å bruke tre som byggemateriale i en bærekraftig sammenheng.
 

Sirkel med illustrasjon  av lekende barn på tregulv under tretak med vinduer i rutemøsnter