Gå tilbake til:
Du er her:
Pressemelding

Nr. 18/21
Bergen, 07. februar 2021

Regjeringen har innført forsterkede nasjonale tiltak som gjelder for Bergen og andre kommuner i bo- og arbeidsregionen fra søndag 7. februar klokken 18.00 til og med 14. februar.

Bergen, Ulvik og Kvam har en alvorlig smittesituasjon og har dermed noe mer inngripende tiltak enn øvrige kommuner. Smittetrykket i Bergen tilsier i seg selv ikke tiltak, men spredningen av de muterte variantene av koronaviruset er så pass alvorlig at det innføres tiltak. De rammede  kommunene har tiltak etter kapittel 5A i den nasjonale smittevernforskriften. Rammede kommuner kan også ha strengere tiltak enn de nasjonale så følg med på din kommunes nettside for å se gjeldende regler.

Øvrige kommuner har tiltak etter kapittel 5B. Dette gjelder Alver, Askøy, Bjørnafjorden, Eidfjord, Osterøy, Samnanger, Ullensvang, Vaksdal, Voss og Øygarden. Regjeringen har innført tiltakene etter at kommunene i går stod samlet bak om å be regjeringen innføre regionale tiltak. Tiltakene vil vare i en uke, før det skal gjøres en ny vurdering.

Se regjeringens pressemelding

Må redusere mobiliteten

- Vi har en uoversiktlig smittesituasjon og må sette inn strenge tiltak nå for å få oversikt over situasjonen slik at vi unngår en ukontrollert spredning av de muterte virusene. Det er viktig at folk i Bergen og regionen holder seg mest mulig i ro nå for å hindre videre spredning. Vi er veldig glade for den gode oppslutningen om tiltak så langt i pandemien og håper dette vil fortsette til tross for at jeg vet at vi er mange som er lei av restriksjoner nå. Vi minner om at viktige avtaler hos lege og på sykehus bør gjennomføres som planlagt, sier byrådsleder Roger Valhammer.

Det er særlig bekymring for at det kan være smitte av det sørafrikanske muterte viruset knyttet til en byggeplass ved bybanestasjonen på Fantoft. Personer som har vært i kontakt med byggeplassen
bør være oppmerksom på symptomer og oppfordres til å teste seg for sikkerhets skyld.

- Vi råder personer i risikogrupper til å trekke seg tilbake i denne perioden. Du kan gå ut en tur og du kan ha normal omgang med dem du bor med, men hold deg oppdatert på gjeldende anbefalinger, hold god avstand innendørs og utendørs, begrens bruk av offentlig transport og unngå samvær med personer med luftveisymptomer, sier helsebyråd Beate Husa.

Her er tiltakene

De nasjonale tiltakene som er innført i Bergen innebærer at:

 • Barnehager og skoler innfører rødt nivå fra mandag i tråd med trafikklysmodellen. Barnehager og skoler som unntaksvis har behov for tid til å forberede dette vil kunne holde stengt mandag. Informasjon gis fra hver enkelt barnehage og skole. Rødt nivå kan også bety redusert åpningstid i barnehagene, og foreldre vil i så fall få beskjed om dette fra sin barnehage.
 • Det skal innføres digital undervisning på videregående skole, og det skal forberedes overgang til rødt nivå så snart smittesituasjonen tilsier det. Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter.
 • Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
 • Det er ikke tillatt å organisere idrettsaktivitet for voksne eller barn. Det samme gjelder fritidsaktiviteter som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater.
 • Påbud om hjemmekontor for alle som kan.
 • Serveringssteder må være stengt, men det er tillatt med take away.
 • Det vil bli innført skjenkestopp, men det vil fortsatt være mulig å kjøpe alkohol i butikk eller på vinmonopol.
 • Alle butikker stenges, med unntak av matbutikker, apoteker, bensinsstasjoner og lignende.  Det kan holdes åpent for avhenting av forhåndsbetalte bestilte varer. Helsefaglige virksomheter kan holdes åpne samt virksomheter som frisør, hudpleier, tatovører mv.
 • Treningssentrene stenges.
 • Lekeland, bowlinghaller og bingohaller stenges.
 • Tros- og livsynsshus stenges, med unntak av bisettelser og begravelse. Digitale arrangementer med maksimalt fem personer til stede, i tillegg til nødvendig produksjonspersonell, er tillatt.
 • Biblioteker, museer, kinoer, teatre, konsertsteder og offentlige innendørs kulturarenaer stenges.
 • Svømmehaller stenges.
 • Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Hjemmeboende kan ha besøk fra hjemmetjenester.
 • Alle bør unngå unødvendige reiser. Ved reiser til hytten bør man reise bare sammen med medlemmer fra egen husstand, og ikke ta imot besøk. Gjør alle innkjøp i egen kommune før avreise.
 • Det innføres plikt til å bruke munnbind på offentlige steder innendørs og når en metersregelen ikke kan overholdes. 

Lurer du på noe?

Dersom du har spørsmål kan du kontakte koronatelefonen som har økt bemanningen og utvidet åpningstid i dag søndag 7. februar til klokken 1900. 

Magnus Hoem Iversen, politisk rådgiver for Roger Valhammer, tlf. 464 56 631
Jon Olav Økland, politisk rådgiver for Beate Husa, tlf. 986 75 840