Et nytt verktøy hjelper kommunen med å planlegge for fremtidens Omsorg pluss-tjenester

Tekst: Truls Nytun I forbindelse med en utredning av fremtidens Omsorg pluss-tilbud har Smart omsorg utviklet et verktøy i samarbeid med fageksperter.

 Verktøyet skal brukes til å kartlegge både forekomst og grad av demens for denne brukergruppen som vokser seg større i helse- og omsorgstjenestene.
Magny Nordtveit på Fyllingsdalen Sykehjem
Magny Nordtveit på Fyllingsdalen Sykehjem
Bilde: Foto: Eivind Senneset (kilde: fagbladet.no)

«Omsorg pluss leiligheter i Bergen kommune har døgnbemanning og er et omsorgstrinn før sykehjem. Her er de ansatte tett på beboerne og står i en unik posisjon hvor de kan ta i bruk verktøyet», forteller Magny som er avdelingsleder ved Kompetansesenteret for demens i Bergen kommune. Magny har sammen med kollega Anita Krokeide vært med på å utvikle verktøyet.  

Hva er demens?

«Demens er en "sosialdemokratisk" sykdom, og kan ramme hvem som helst”, sier Paal Naalsund til Smart omsorg. Naalsund er spesialist i geriatri, alderssykdommer og overlege på Haraldsplass Diakonale Sykehus. Om man får demens vil det påvirke hjernefunksjonen din og evnen til å utføre daglige aktiviteter. Han forteller at diagnostisering av demens kan være vanskelig, spesielt i de tidlige stadiene når symptomene er milde og varierende fra person til person. I følge Naalsund vil verktøyet kunne påvise undergrupper av beboere uten kjent demens-diagnose, men som likevel har kognitiv svikt og symptomer på demens. Kartleggingen vil også hjelpe kommunen med å planlegge hvilken støtte, hjelp og tiltak demente trenger ved Omsorg pluss i fremtiden 

Beboere ved Solheim Omsorg pluss
Beboere ved Solheim Omsorg pluss
Bilde: Foto: Trude Haaland Jensen
Bruker materiell og språk fra virkeligheten 
 Helene Eriksen Paulsen, avdelingsleder på Dag Hammerskjoldsvei Omsorg pluss
Helene Eriksen Paulsen, avdelingsleder på Dag Hammerskjoldsvei Omsorg pluss
Bilde: Foto: Trude Haaland Jensen

Helene E. Paulsen er daglig leder på et av Omsorg pluss anleggene i Fyllingsdalen og håper også at kartleggingen vil gi verdifull innsikt. Hun har, i likhet med de andre avdelingslederne, satt av tid sammen med utvalgte ansatte for å gå gjennom beboer for beboer på anlegget. 

Arbeidet består av en faglig vurdering både av dem som bor i ordinære Omsorg pluss boliger, og dem som bor i Omsorgs pluss bokollektiv- og bofellesskap. Det vil gi utredningen et godt oversiktsbilde. Arbeidet vil også ta hensyn til personvern, det vil si at de ansatte anonymiserer beboernes personopplysninger.

Kartleggingsverktøy
Smart omsorg i arbeid med ansatte på Dag Hammerskjoldsvei Omsorg pluss.
Smart omsorg i arbeid med ansatte på Dag Hammerskjoldsvei Omsorg pluss.
Bilde: Foto: Trude Haaland Jensen

«Det er flere fordeler ved å utvikle kartleggingsverktøy», fortsetter kollega

 Truls Nytun. Slike verktøy gir objektiv informasjon om en bestemt situasjon. Det hjelper med å identifisere mønstre og trender i dataene, som kan være nyttig for å identifisere utfordringer og muligheter. På denne måten kan vi forbedre det fremtidige Omsorg pluss tilbudet. 

 

Logo
Logo

Smart omsorg er et innovasjons- og forbedringsprogram i Byrådsavdeling for helse og omsorg. Smart omsorg skal styrke vår evne til å møte nåtidige og fremtidige omstillingskrav. Vi skal gå i front for kunnskapsbaserte helse- og omsorgstjenester kjennetegnet av høy kvalitet, brukermedvirkning, digitalisering og effektivitet. Dette skal oppnås ved hjelp av dyktige medarbeidere, kunnskapsbasert praksis og innovativ utvikling.