Treffpunkt

Er du ung og rammet av kreft eller har alvorlig sykdom i familien og trenger å snakke med andre som er i samme situasjon som deg selv? Under har vi laget en oversikt over aktiviteter for barn og ungdom. Synes du det er litt skummelt å ta kontakt selv kan vi hjelpe deg med å ringe.

Lurer du på hva kreft er? Det finnes flere gode bøker og filmer utgitt av Kreftforeningen beregnet på barn og unge som forklarer hva kreft er og hvordan det er å leve med en kreftsyk i familien. Flere av filmene finnes på YouTube.

 

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.
Se enkle råd for hva du kan gjøre på ung.no

Treffpunkt drives av Kreftforeningen og er en møteplass deg mellom 6 og 16 år som er pårørende eller etterlatt. Her treffer du andre barn i liknende situasjon og trygge voksne som har tid til å lytte. Det er samtale, lek spill og aktiviteter. Det er lov å le og ha det gøy.
Les om Treffpunkt på kreftforeningen.no

Treffpunkt
Treffpunkt er en møteplass for pårørende og etterlatte mellom 6 og 16 år.
Bilde: Kreftforeningen

 

Barnas Røde Kors er et gratis fritidstilbud for deg mellom 6-13 år. I BARK legges det til rette for gode mestringsopplevelser. Her kan du få nye venner og utvikle sosiale nettverk. De fleste aktivitetene skjer utendørs, og du lærer hvordan du kan bruke nærmiljøet ditt på en trygg og aktiv måte.
Les om BARK og aktiviteter til barn og unge i Hordaland på rodekors.no

Idrettsservice

Idrettsservice består i dag av fire avdelinger: personal, anlegg, drift og aktivitet. Aktivitetsavdelingen tilrettelegger aktiviteter for barn, unge, flerkulturelle, fysisk funksjonshemmede, psykisk utviklingshemmede og seniorer. Aktivitetstilbudene arrangeres hovedsakelig i samarbeid med idrettslag. Eksempler på aktivitetstilbud: åpen hall, ferieleirer, skibuss, skidager, faste aktivitetstilbud for utviklingshemmede med mer.
 

Kulturtilbud til barn og unge i Bergen

Se oversikt over aktiviteter på bergen.kommune.no

Helsestasjon for ungdom (HfU) er et tilbud til jenter og gutter mellom 13 og 20 år. Her kan du ta opp tema som du synes det kan være vanskelig å snakke om. Alle ansatte har taushetsplikt. Tilbudet er gratis og du trenger ikke bestille time.
Les om helsestasjon for ungdom på bergen.kommune.no

Ungdomsgruppen i Kreftforeningen er en selvstendig, landsdekkende organisasjon for deg mellom 15 og 35 år som er kreftrammet eller pårørende. Gruppen drives av frivillige unge som selv har opplevd kreftsykdom. Her kan du snakke med andre som er i liknende situasjon som deg selv. Det arrangeres også ulike aktiviteter du kan være med på som sosiale møter, temakvelder, sportslige aktiviteter og helsereiser. Ungdomsgruppen har også besøkstjeneste som kan komme på besøk til deg på sykehuset eller hjemme. Organisasjonen har også egen side på Facebook.
Les om Ung kreft på ungkreft.no

Sykehusklovnene går rundt og besøker barn på barneklinikken. De har faste dager de kommer på besøk.
Les om sykehusklovnene på helse-bergen.no

Det kan være utfordrende å være ung på sykehuset. Informasjon som er vanskelig å forstå, fremmede rutiner, møte med ukjent helsepersonell og lengsel etter venner og familie. På Haukeland sykehus får du god, tilpasset informasjon om sykdom og behandling. Du skal kunne holde kontakt med venner og familie, og ikke gå glipp av for mye skolegang.
Les om tilbud til barn og ungdom på sykehus på helse-bergen.no

Ungdomsrommet er et fristed for ungdom og unge voksne med kreft, og jevnaldrende pårørende til kreftrammede. Ungdomsrommet ligger i underetasjen på Sentralblokken, like ved CT / stråleterapien. Følg piler til Parkbygget og deretter blå stripe.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
Les om Ungdomsrommet på helse-bergen.no

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.
Les om sorg på ung.no

Hvordan kan du støtte en venn i sorg?

Få gode råd her på ungdomogsorg.no

"Meg også" er en app for deg som opplever sykdom i familie eller vennekrets. Dagbokfunksjonen i appen gir deg mulighet til å skrive eller tegne ned tanker og opplevelser. Du kan også lime inn bilder, og lage en loggbok over hvordan du har det fra dag til dag. Innholdet lagres lokalt og er passord-beskyttet. Les om opplevelser og tanker fra andre unge som har vært i en lignende situasjon. Appen inneholder også idébank, humørgenerator og skjønnlitterære noveller.
Les om "Meg også" på itunes.apple.com

Studentsamskipnaden i Bergen ("Sammen") er en organisasjon som arbeider for at du som student skal ha det bra i Bergen. Studentsamskipnaden sin hovedoppgave er å tilby rimelige og gode velferdstilbud som kan gjøre studiehverdagen enklere. Her finner du blant annet lege, tannlege, studentboliger, oversikt over sosiale arrangementer og treningstilbud. Tilbudene er svært rimelige eller gratis.
Les om studentsamskipnaden på sammen.no

Studentrådgivningen

Sykdom, forsinkelse, personlige og praktiske utfordringer, studieteknikk, stressmestring eller eksamensangst? Studentrådgivningen tilbyr deg individuell veiledning og utviklende kurs for å bedre imøtekomme de utfordringer som en kan kjenne på. Alle tilbudene er gratis.
Les om studentrådgivningen på sammen.no

Studentenes psykiske helsetjeneste

Rundt halvparten av befolkningen i Norge opplever psykiske problemer en eller flere ganger i løpet av livet. Dette er ofte knyttet til vansker i livssituasjon, vanskelige relasjoner til andre mennesker, sårbarhet på grunn av vonde hendelser tidligere i livet eller akutte kriser. Psykologtilbudet er gratis for alle som har betalt semesteravgift til Studentsamskipnaden. Du trenger ikke henvisning.
Les om studentenes psykiske helsetjeneste på sammen.no

Camilla er 23 år, sykepleier og skribent. Hun skriver og holder foredrag/undervisning om livet som kronisk syk, med sjeldne diagnoser og to stomi/poser på magen. Her kan du finne mange gode og praktiske råd som for eksempel stomi på flyreise, hvordan skjule stomiposen under finstasen og seksualitet og samliv med stomipose på magen.
Les om livet med stomi på camillatjessem.no