Tekst: May Ruth Tolleshaug
De kommende årene vil både bemanningsbehov og demografiutvikling resultere i økende press på landets helse- og omsorgstjenester. Presset vil i stor grad også ramme de kommunale helsetjenestene, og byrådsavdeling for helse og omsorg i Bergen må være i stand til å omstille seg for å kunne imøtekomme disse utfordringene på riktig måte.
Endringskapasitet i byrådsavdelingen er imidlertid avhengig av kompetente ansatte med riktig metodikk og verktøy for å gjennomføre utviklingsarbeid – dette ønsker Smart omsorg å bidra med gjennom DRIV.
Ønsker å ta rollen som katalysator for utviklingsarbeid
DRIV skal bidra til positive endringer i byrådsavdelingen gjennom tre fokusområder; kompetanseheving, konsulentstøtte og innovasjon.
I praksis betyr dette at Smart omsorg skal levere kompetansehevende aktiviteter og konsulentstøtte til ledere og rådgivere i både kommunaldirektørens stab og etatene, samt utvikle og igangsette aktiviteter som legger til rette for økt innovasjon i byrådsavdelingen.
Mange av de større oppgavene vi gjør på stabsnivå er i form av prosjekter, planarbeid eller tiltak som involverer flere og går over noe tid. Det å ha gode verktøy er derfor viktig på mange plan; både for å sikre god fremdrift og kvalitet, men også for den enkeltes mestring i arbeidet. Gjennom DRIV vil vi tilby kompetanseheving, som skal komme direkte til nytte for den enkeltes arbeid.
-Vi håper på denne måten å kunne være en katalysator i utviklingsarbeidet, og hjelpe til med det som lederne eller rådgiverne har mindre erfaring med, så blir det lettere for dem å gjøre resten av jobben selv etterpå, sier May Tolleshaug, leder for Smart omsorg.
Men først; kartlegging av kompetansebehov
For å kunne igangsette tiltak som gjenspeiler kompetansebehovene i byrådsavdelingen, skal det gjennomføres en spørreundersøkelse blant de ansatte. Helt konkret hvilke aktiviteter som skal gjennomføres vil derfor avhenge av hvilke kompetansebehov som avdekkes i denne kartleggingen. På bakgrunn av det som avdekkes kan Smart omsorg utvikle spisset undervisningsopplegg med hensikt om å tette eventuelle kunnskapshull.
Rådgiver Melody Bartlett Larsen skal bidra med kartleggingsarbeidet.
- I mai gjennomfører vi en forms-undersøkelse til alle aktuelle rådgivere. Vi håper på god svarprosent, slik at vi får et så sannferdig bilde som mulig av de ansattes kunnskaper og ferdigheter. En foreløpig mulighet er at dette undervisningsmaterialet for eksempel kan presenteres på arbeidsverksteder som de ansatte kan melde seg på, i et format som er tilpasset deres arbeidshverdag.