Gå tilbake til:
Du er her:
Slik møter du vinteren bilde
Bilde: Andrew M.S. Buller

Slik møter du vinteren

Hvor kan du stå på skøyter, hvordan unngå frostskader, og hva gjør du for å unngå influensa? Svarene på det og mye mer finner du her.

Unngå vannskader i kulden

Steng stoppekranen ved lengre fravær, og tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren. Ikke senk innetemperaturen til lavere enn 10 grader i rom med rørledninger. Steng ventiler og lukk vinduer slik at du unngår kald trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger. Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser medfører at kloakkgass kan sive inn i huset).

Slik tiner du et frossent rør: Skru igjen hovedstoppekranen. Bruk en hårtørker eller vifteovn, eller knyt et håndkle rundt det frosne stedet og tilfør håndkleet varmt vann. Åpen ild er ikke tillatt. Se Vann- og avløpsetatens sider for mer informasjon.

Vær obs ved mye nedbør

Mye vann kan gi store skader på hus, hage og terreng. Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune gir deg følgende råd:

  • Sjekk om sluk og rister er fri for løv og annet som kan tette – også ved vannrenner på taket.
  • Vannet tar alltid letteste vei. Om du har problemer med vann i kjelleren eller på uønskede steder, må du derfor gå gjennom området rundt huset og lede vannet "rett" vei - uten å lage problem for naboen. Litt arbeid, men verdt innsatsen!

Les mer på www.bergen.kommune.no/va

Overvåker luftkvaliteten - og gir helseråd

Bergen kommune informerer om varslet luftkvalitet på bergen.kommune.no/luftkvalitet.

På den siden kan du også sjekke luftkvalitet i din bydel. For sentrum, Danmarks plass, Loddefjord, Rådal og Åsane kan du følge luftkvaliteten direkte på www.luftkvalitet.info .

Har vinterberedskap på veiene

Snømåking i Bergen sentrum
Snømåking i Bergen sentrum.
Marius Solberg Anfinsen

Bymiljøetaten har ansvar for brøyting, rydding og strøing av kommunale veier, gater, trapper, fortau og gang- og sykkelveier. Den enkelte grunneier har ansvar for å holde areal langs eiendommen ryddet for snø i sentrale deler av Laksevåg og Bergen. Du kan melde om feil og mangler på veiene til feilmelding.bergen.kommune.no.

Les mer om hvem som har ansvar for de ulike vintertjenestene

Sko deg etter forholdene!

Bergen legevakt registrerer en økning i bruddskader i perioder med glatte veier og fortau. Legevakten oppfordrer derfor alle innbyggere til å bruke sko med gode såler eller sko med pigger eller brodder.

Fyr varmt og trygt

Du kan spare penger, miljøet og unngå brannfare dersom du fyrer riktig. Vær oppmerksom på at brannfaren øker i perioder med mye kulde. Skrur du alle ovner på maksimal ytelse, kan det elektriske anlegget blir overbelastet. Sjekk sikringsskapet regelmessig.

Gode råd om å forebygge brann på: bergen.kommune.no/brannvesen.

LES OGSÅ: Kulde kan medføre økt brannfare

Finn frem skøytene!

Bergenshallen er åpen mandag, tirsdag, onsdag og fredag klokken 10.00 til 14.00, torsdag klokken 10.00 til 12.30, og på søndager klokken 15.00 til 18.30. Slåtthaug kunstisbane åpner i desember og holder åpent alle ukedager.

Mer om kommunens isbaner her

Er isen trygg?

I kuldeperioder gjennomfører Bymiljøetaten målinger av vann i alle bydelene. Vannene blir skiltet i kuldeperioder. Oversikt over hvilke vann som måles og om de er trygge, finner du her.

Ismåling på Lille Lungårdsvann
SJEKK OM ISEN ER FARBAR: Kommunen gjør målinger på 31 vann. Respekter skilt og følg med på våre nettsider for å se om isen er farbar.
Ann-Kristin Loodtz

Skiglede på byfjellene

Er du glad i å gå på ski, finnes det mange muligheter innenfor kommunegrensen. Idrettsservice preparerer skiløyper på Fløyen, Frotveit over Grindåsen og Totland, når snøforholdene tillater det. Se oversikt over skiløyper i Bergen kommune og når løypen er preparert.

Hva gjør vi med barna i kulden?

Etat for helsetjenester har utarbeidet råd om hva man gjør med barna i kulden. Med varme klær, vindtette ytterplagg og lue, skjerf og votter, kan friske barn være ute i 20 minusgrader om det er ganske vindstille og ned til 15 minusgrader ved litt vind. Dette gjelder om de er i bevegelse. Bleiebarn må ha tørre bleier. Vinden påvirker temperaturens kuldeeffekt. Flere råd på bergen.kommune.no/etat-for-helsetjenester

Slik møter du vinteren bilde
PASS PÅ BARNA: Gode klær og det å være i bevegelse er en forutsetning når barna er ute i kaldt vær.
Ann-Kristin Loodtz

Råd for å unngå influensa

For å beskytte deg og dine mot smitte kan du:

  • Begrense nær kontakt med syke personer, bruk eventuelt munnbind.
  • Vaske hendene grundig og ofte, spesielt når du har vært ute og før du spiser. Vask med vann og såpe eller hånddesinfeksjon med sprit.
  • Unngå å ta deg til munnen, nesen og øynene med uvaskede hender når du er ute blant folk.

Influensavaksine anbefales til personer som har økt risiko for alvorlig sykdom og komplikasjoner ved influensasykdom. Du kan kontakte fastlegen din for å få vaksine.