Gå tilbake til:
Du er her:

Sølvi med det store hjertet

Sølvi Damm er en av ildsjelene som bærer frivilligheten på sine skuldre. - Jeg har to armer, og føler jeg må holde rundt dem som trenger det, sier hun.

Sølvi Damm er for lengst pensjonist. Men 70 åringen gir seg ikke. Almanakken fylt opp av avtaler og ting som skal ordnes. Sølvi har vanskelig for å si nei, sånn er det bare. Etter mer enn 40 år i frivillighetens tjeneste er ønsket om å gjøre en forskjell for andre stadig like brennende.

VIL DU BLI FRIVILLIG? Les hvordan her

Startet ungdomsklubb

Sølvi forteller at veien inn i frivilligheten for hennes del har gått via kirken.

- Mitt ungdomsopprør var å begynne i en kristen ungdomsklubb. I den klubben fikk jeg et fantastisk liv. Det tok ikke lang tid før jeg gikk inn i styret, og jeg ble med på å arrangere leir. Jeg fikk ansvar, og det å bidra ble tidlig en viktig del av livet mitt, forteller hun.

Etter at Sølvi giftet seg og fikk barn, flyttet hun og familien til Grimstad i Ytrebygda. I 1973, før selve Søreide kirke var ferdig, var ungdomsavdelingen nybygd og klar til bruk. Hun fikk en forespørsel fra arkitekten Helge Hjertholm: Kunne hun bli med og starte opp en ungdomsklubb i de nye lokalene?

- Egentlig passet det ikke så bra, for jeg hadde tre små barn og yngstemann var bare noen måneder gammel, forteller Sølvi.

Men hun tok fatt på oppgaven. Og siden den gang har hun lagt ned en stor og mangfoldig innsats, som rommer alt fra konfirmasjonsopplegg til kurs for voksne og redaktøransvar for menighetsbladet. Sølvi har også vært en ildsjel for kulturen i Ytrebygda; alt fra Festspill i Søreide kirke, som omfatter både amatører og profesjonelle, til ressursperson for enkeltmennesker (se faktaboks).

- Det har vært travelt, men givende. Den mest hektiske tiden var da barna var små, da jeg studerte ved Lærerhøyskolen og drev ungdomsarbeidet samtidig.
- Mannen min Tobben har også vært aktiv innenfor kirken og andre områder. Vi har vekslet litt på det, men barna våre synes nok vi har vært litt mye i kirken til tider, smiler hun.

Tirsdagskafé med hjerterom

Etter et langt yrkesliv valgte Sølvi Damm å slutte som lærer ved Skranevatnet skole da hun var 62.
- Jeg var sliten av lærerjobben og lei av stadig nye reformer, sier hun. Omtrent på samme tid søkte Ytrebygda frivilligsentral etter folk. Det ble starten på et nytt kapittel som frivillig.

- Jeg hadde kapasitet og lyst til å engasjere meg, men denne gangen utenfor kirken. Det ble til at jeg ville gjøre noe for de eldre. Det var starten på Tirsdagskafeen.

Sølvi har hatt ansvar for kafeen siden 2007. Stort sett hver tirsdag samles en gruppe eldre i stuen i Aurdalsia1. De spiser lunsj og hygger seg sammen. Sølvi arrangerer kafeen, men får hjelp av to andre med å stelle i stand lunsjen. Hun stiller alltid forberedt, som seg hør og bør av en tidligere lærer; leser gamle bøker, gamle og nye dikt, og synger sanger som den eldre generasjonen husker fra sin barndom.

- Den gjengen er mine hjertebarn. Jeg er blitt veldig knyttet til dem, forteller hun.

Roser innsatsen

Marit Reigstad er daglig leder for Ytrebygda frivilligsentral og full av lovord når det gjelder 70-åringens innsats. Hun er spesielt takknemlig for innsatsen Sølvi gjør med Tirsdagskafeen.

- På kafeen er «det nære» i fokus. Sølvi er et tvers gjennom godt menneske. Hun fungerer som en sjelesørger, samtidig som hun holder en positiv og humørfylt tone, sier Reigstad, og legger til:

- Sølvi har et stort engasjement og bredt nedslagsfelt. Hun har markert seg på en forbilledlig måte i arbeidet for både barn, ungdom og seniorer. Hun er et utpreget ja-menneske som aldri er vanskelig å be om en tjeneste enten det gjelder administrative eller arbeidskrevende innsats, Og hun har tatt opp kampen for de som verken synes eller høres så godt i den daglige kampen om velferdsgodene.

 

Sølvi med det store hjertet bilde
Sølvi Damm
Bilde: privat
Sølvi med det store hjertet bilde
Tirsdagskafeen på Ytrebygda frivilligsentral.
Bilde: Marit Reigstad

En glede å glede

Sølvi selv har planer om å fortsette så lenge helsen holder. Hun har mann, barn, barnebarn og oldebarn, men likevel alltid omtanke for andre enn seg og sine. Til og med når hun slapper av.

- Når jeg ser på TV, tar jeg frem strikketøyet. De siste årene har jeg begynt å strikke tepper til nyfødte i Nepal. Det er mange her i Norge som gjør det samme. Dette er veldig meningsfullt og det er stor stas for meg som egentlig ikke likte å strikke.

Sølvi synes det å være frivillig har gitt henne veldig mye.

- Jeg må innrømme at ting noen ganger kan være et ork. Men mesteparten av tiden kjenner jeg at det jeg gjør betyr noe for noen. Da blir jeg bare glad. Den største gleden man kan ha, er å gjøre noen glad. Og en ting er sikkert: Man blir aldri fattig av å gi! sier Sølvi Damm.

FAKTA/ Sølvis innsats for frivilligheten

 • Startet ungdomsklubb i Søreide kirkes ungdomslokaler i 1973. Drev klubben i flere år.
 • Deltok i konfirmantundervisningen over flere år. Hadde konfirmantgrupper hjemme hos seg.
 • Startet egen konfirmantklubb som del av undervisningsopplegget, og har arrangert samlinger for konfirmantforeldre.
 • Aktiv som medlem i Søreide kirkes diakonat i flere ti-år, leder for diakonatet i 10-12 år.
 • Redaktør for menighetsbladet Refleks i ca 6 år.
 • Har holdt Alpha og Beta kurs for voksne i kirken.
 • Tok initiativ til re-innføring av Eldres kirkesøndag en gang i året, vanligvis om høsten, med påfølgende middag i menighetsalen og underholdning for de eldre. Dette arbeidet har hun ledet i flere år.
 • Startet Festspill i bydelen tirsdag før den offisielle Festspillåpningen. Mest bruk av lokale sang og musikk-krefter, men etter hvert også musikalske krefter utenfra. Stor suksess. Feirer 10-års jubileum i 2016.
 • Har utført frivillig klokkertjeneste og tekstleser i Søreide kirke i en årrekke.
 • Har vært med å starte opp og er med å arrangere Ynglingeakademiet, forelesninger for voksne om ulike tema.
 • Har vært frivillig i Ytrebyga Frivilligsentral siden 2007. Samler de eldste i bydelen til kafé hver tirsdag – den såkalte Tirsdagskafeen.